ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά ο αμπελώνας Μετσόβου

Εικόνα του άρθρου Άυλη πολιτιστική κληρονομιά ο αμπελώνας Μετσόβου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2024, 14:08
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εντάχθηκαν ο αμπελώνας και οι αμπελοοινικές παραδόσεις του Μετσόβου «Κατώγι Αβέρωφ».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, τόσο ο ίδιος ο αμπελώνας ως προσίδιο χαρακτηριστικό του ορεινού τοπίου της περιοχής όσο και η παράδοση που συνδέεται με την αμπελοκαλλιέργεια και την αξιοποίηση των προϊόντων της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πολιτισμική φυσιογνωμία και την παραγωγική ταυτότητα του Μετσόβου.

«Η αναφύτευση του αμπελώνα από τον Ευάγγελο Αβέρωφ το 1958-1959, αποτέλεσε ένα έργο κομβικής σημασίας για τη διάσωσή του. Έκτοτε ο αμπελώνας συντηρείται και καλλιεργείται με ιδιαίτερη φροντίδα, ενώ υλοποιούνται έργα για τη διαφύλαξή του, όπως η κατασκευή μικρών αναβαθμίδων από φυσικά υλικά που περιορίζει τη διάβρωση του εδάφους. 

Η ανάδειξη του αμπελώνα συντελείται μέσα από την προβολή των κρασιών του. Κάποια μάλιστα φέροντας την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Μέτσοβο» λειτουργούν ως τοπικά διαπιστευτήρια, γιατί πετυχαίνουν μέσω των αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών τους να αποδώσουν τα στοιχεία του ορεινού αμπελώνα, στοιχεία που τον καθιστούν διαχρονικά μοναδικό» αναφέρει το «Κατώγι Αβέρωφ».

Κάθε χρόνο στις αρχές του φθινοπώρου, ο ιδιαίτερος αυτός αμπελώνας, το Γινιέτς, ετοιμάζεται για τρύγο. Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, ειδικά φέτος που η χρονιά είναι πολύ πρώιμη, οι περισσότερες ποικιλίες έχουν ήδη τρυγηθεί και κάποιες, όπως το Cabernet Sauvignon, ωριμάζουν στα κλήματα για λίγο ακόμα.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3