Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αχ αυτά τα τρία πέμπτα…

Εικόνα του άρθρου Αχ αυτά τα τρία πέμπτα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2019, 00:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «νόμος Θεοδωρικάκου», οι ρυθμίσεις δηλαδή της κυβέρνησης που άλλαξαν εν μέρει το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Μαΐου στις δημοτικές εκλογές (σε ό,τι αφορά τις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα), επιφέρει περισσότερα προβλήματα από όσα έλπιζε να λύσει.

Ακόμα και η δημοτική αρχή που δια στόματος δημάρχου Μωυσή Ελισάφ υπερασπίστηκε με πλάγιο τρόπο τις αλλαγές, αντιπαραθέτοντάς τες με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο, δεν μπορεί να απολαύσει κάποια συναίνεση από πολύ νωρίς, στη θητεία της.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ απαντώντας στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμά Μπέγκα είπε ότι και ο προηγούμενος νόμος, με τον οποίο εκλέχτηκε ο κ. Μπέγκας, δεν ήταν αναλογικός, κάτι που ισχύει. Οι εκλογικοί νόμοι όμως ισχύουν για τις επόμενες εκλογές και όχι αναδρομικά, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό, ο δήμαρχος απέφυγε να το σχολιάσει.

Το πρόβλημα που είχε εμφανιστεί σε μικρότερο βαθμό στις εκλογές για τα όργανα του δημοτικού συμβουλίου, τώρα διογκώθηκε, γιατί και η αντιπολίτευση «πάτησε» πολιτικά στις ασάφειες, προκειμένου να πικάρει και να πιέσει τη δημοτική αρχή.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Τατιάνας Καλογιάννη (Ιωάννινα 2023) που παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι υπό κανονικές συνθήκες η δημοτική αρχή θα έπρεπε να είχε επιδιώξει συναίνεση η παράταξη του δημάρχου με την πιο «κοντινή» παράταξη, της πρώην δημοτικής αρχής.  Αντ’ αυτού, όπως είπε η Κα Καλογιάννη, η δημοτική αρχή «ομογενοποίησε» διαφορετικές παρατάξεις και μεμονωμένα πρόσωπα και εφαρμόζει τη θέση «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας».

«Δεν μας έχετε υποδείξει πόσους αιρετούς και πόσους δημότες προτείνετε. Καλούμαστε να μαντέψουμε τι θα προτείνετε δηλαδή;» τόνισε και κάλεσε τον κ. Ελισάφ να πάρει πίσω τις προτάσεις που έκανε για τις διοικήσεις νομικών προσώπων του Δήμου και να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Ο Λάζαρος Νάτσης (Πολίτες για την αναροπή) είπε ότι «δεν μας πέφτει και λόγος» μιας και η παράταξη μένει εκτός της μοιρασιάς θέσεων και συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς έχουμε εγκλωβισμό στο νόμο, με μεγάλη ευκολία η δημοτική αρχή προσυπογράφει και προσπαθεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία». Τόνισε επίσης ότι «επικαλούμαστε ένα πολύ κακό παρελθόν, με ευκολία» για τη σύγκριση της ενισχυμένης με την απλή αναλογική.

Ο Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση) έθεσε αίτημα να συζητηθεί ο νόμος και να τοποθετηθούν οι παρατάξεις, κατηγορώντας το νόμο ως «χαλκευτικό» του αποτελέσματος,  ενώ καταγγελτική ήταν και η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση), απέναντι στις ρυθμίσεις νυν και πρώην κυβέρνησης.

Οι «σύμμαχοι» στη δημοτική αρχή ήταν δύο ειδών: Ο Νίκος Γκόντας (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορια) ήταν πιο ήπιος, ανοίγοντας και ένα μέτωπο κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Άρης Μπαρτζώκας (Γιάννενα τώρα), που θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ ήταν «βασιλικότερος του βασιλέως» ζητώντας να μη χάνεται χρόνος. Ως αντιπολιτευόμενος πάντως, δεν είχε την ίδια βιασύνη για το πώς συζητιούνται τα διάφορα θέματα.

Ωστόσο έχει δίκιο στο γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, και γι αυτό φταίει ο… νόμος και οι επιπλέον ρυθμίσεις.

Ο κ. Ελισάφ πρότεινε κάτι άλλο: Να οριστούν τυπικά δημοτικοί σύμβουλοι που θα παραιτηθούν όταν «λύσει την εξίσωση» η αντιπολίτευση για τους εκπροσώπους της στις διοικήσεις των νομικών προσώπων. Αντέστρεψε τις κατηγορίες περί ετοιμότητας, προς την αντιπολίτευση, απάντησε σε αρκετά έντονο ύφος ότι «δεν μπαίνω σε κουτάκια» όσον αφορά την πολιτική τοποθέτηση της παράταξής του, ισχυριζόμενος ότι είναι πλατιού πολιτικού φάσματος και είπε μεταξύ άλλων ότι «η παράταξή του πήρε την απόλυτη πλειοψηφία», στη λογική ότι τη δεύτερη Κυριακή, κέρδισε αυτός, άρα και η παράταξή του.

Η πρότασή του για τον τυπικό ορισμό δημοτικών συμβούλων που θα παραιτηθούν όταν θα ορίσει εκπροσώπους η αντιπολίτευση, αντιμετωπίστηκε με έντονο τρόπο από συμβούλους. Ο κ. Μπέγκας ζήτησε και αυτός, όπως και η κα Καλογιάννη, αναβολή.

Τελικά, μετά από μια διακοπή είκοσι λεπτών περίπου, έγινε η εν λόγω συνεννόηση και η αντιπολίτευση κατέθεσε τις προτάσεις της για μέλη στα διοικητικά συμβούλια και η πρόταση εγκρίθηκε με δύο αποχές.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back