Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 14-12-2020, 15:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αγορά των Ιωαννίνων δεν έχει καταλάβει και… πολλά από το click away. Καταρχάς, οι πελάτες που θα μπορούσαν  θεωρητικά να κάνουν αγορές με αυτό τον τρόπο, το κάνουν ήδη και η μόνη διαφορά είναι ότι «απαλλάσσονται» από την αναμονή στις εταιρίες courier, οι οποίες απέτυχαν να καλύψουν τις ανάγκες.

Έτσι, σήμερα στα Γιάννενα, τα περισσότερα καταστήματα, τα οποία δεν έχουν eshop, αναρτήσανε στις βιτρίνες τους τα τηλέφωνα στα οποία οι πελάτες μπορούν να κάνουν παραγγελίες. Κάποια, προσφέρουν και παράδοση κατ’ οίκον.

Η κίνηση ωστόσο παρέμεινε μεγάλη, με ουρές αρκετών μέτρων, στα σημεία όπου παρατηρούνταν το φαινόμενο και πριν, δηλαδή κυρίως της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και στα μηχανήματα ανάληψης μετρητών.

Κάπως διαφορετική (και πιο φυσιολογική) είναι η εικόνα στα βιβλιοπωλεία που λειτουργούν όπως πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας, με τους περιορισμούς δηλαδή (αποστάσεις, άτομα ανά επιφάνεια κ.λπ.) που ίσχυαν έτσι και αλλιώς.

H «ενδιάμεση» μέθοδος πάντως, δεν ικανοποιεί τους εμπόρους.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δέχεται συντονισμένα πυρά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του, προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση «σφίγγει επικίνδυνα τον κλοιό στην συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων» και ότι «τα απανωτά lockdown δεν μπορεί να είναι το φάρμακο διά πάσαν νόσο, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη, το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν πήρε κανένα μέτρο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας».

«Η απόφαση για πωλήσεις με τη μέθοδο του click away, επιβεβαιώνει πως ο εμπαιγμός απέναντι στους μικρούς έμπορους δεν έχει πάτο, αφού ουσιαστικά εξυπηρετεί τις μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου να διοχετεύσουν, με αυτόν τον τρόπο, τις υπέρογκες ηλεκτρονικές πωλήσεις τους τώρα που οι μεταφορικές έχουν φρακάρει», προσθέτει.

Προ ημερών, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του, είχε εκφράσει την επιφύλαξή του για το κατά πόσο είναι λύση το click away.

To Επιμελητήριο Άρτας με δήλωση του προέδρου του, αναφέρει ότι «η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, μέσω της μεθόδου «click away», που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Πέτσας και Γεωργιάδης, δεν αντισταθμίζει σε καμία περίπτωση την φυσική παρουσία του καταναλωτή σε ένα κατάστημα, ειδικά για τα μικρά καταστήματα της περιφέρειας, τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν σελίδες e-shop με online πληρωμές, ούτε σελίδες για τηλεφωνικές παραγγελίες».

Ο κ. Γκολομάζος αναφέρει επίσης ότι «ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια και να τους δοθεί η δυνατότητα να περιορίσουν τις ζημίες τους και να αντλήσουν έστω και την ελάχιστη αναγκαία ρευστότητα για την επιβίωσή τους, είναι το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, έστω με προκαθορισμένα ραντεβού και με προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Τουλάχιστον στις περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Άρτα».

Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν βγάλει η ΕΣΕΕ και το ΕΒΕΑ, που διαφωνούν με την «εμβαλωματική» λύση και προειδοποιούν  για τις επιπτώσεις στην αγορά.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν τα κατάφερε όμως και στο κομμάτι των εργασιακών θεμάτων. Οι εργαζόμενοι-ες που θα απασχοληθούν για τις ανάγκες του click away θα αμειφθούν με βάση με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ . Γενικά, ο υπολογισμός με βάση τα 534 ευρώ θα επιφέρει κατά περίπτωση μειώσεις σε μισθούς.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα