Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρχοντικό Τζαβέλλα: Αρχή με το Ιστορικό Αρχείο

Εικόνα του άρθρου Αρχοντικό Τζαβέλλα: Αρχή με το Ιστορικό Αρχείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/09/2020, 21:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και επίσημα, ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε τη λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου (αν και το Αρχείο είναι κλειστό, καθώς υπάρχουν λειτουργικές εκκρεμότητες ακόμη) στη διατηρητέα οικία Ισμήνης Τζαβέλλα στην οδό Παύλου Μελά (διαβάστε εδώ).

Στην ανακοίνωσή του, ο Δήμος υπενθυμίζει ότι επιθυμία της διαθέτιδας ήταν να λειτουργήσει η οικία ως μουσείο. Κάτι που θα γίνει στον α’ όροφο του κτιρίου με τη μορφή μόνιμης έκθεσης κειμηλίων.

Πρόθεση του Δήμου, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, είναι επίσης η δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου  και η στέγαση του φωτογραφικού του αρχείου.

Το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 2014 επί δημαρχίας Φίλιππα Φίλιου. Το 2017, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η μεταστέγαση, στο ισόγειο του αρχοντικού, του Ιστορικού Αρχείου. 

«Στα επόμενα χρόνια και πάλι το κτίριο δεν χρησιμοποιήθηκε με αποτέλεσμα να έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές στη στέγη αλλά και το εσωτερικό του, κυρίως από την εισροή όμβριων υδάτων, παρουσιάζοντας εικόνα πλήρους εγκατάλειψης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι από τον Οκτώβριο του 2019 έγιναν εργασίες αποκατάστασης της στέγης και του εσωτερικού.

Παράλληλα, ο Δήμος κάνει γνωστό έχει υποβάλλει αίτημα στην Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων για την πλήρη αποκατάσταση και της πρόσοψης της κατοικίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back