Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρχή εργασιών για το χαμάμ

Εικόνα του άρθρου Αρχή εργασιών για το χαμάμ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2021, 17:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του οθωμανικού λουτρού στο Κάστρο των Ιωαννίνων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ξεκινά.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, με ανακοίνωσή της, κάνει γνωστό ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης έδωσε το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του υποέργου που αφορά τη μίσθωση ικριωμάτων, αντιστηρίξεων και θολοτύπων, με προϋπολογισμό 372.200 ευρώ.

Το χαμάμ, κοντά στο κτίριο του Σουφαρί Σεράι, δεν βρίσκεται και σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Το μνημείο αυτό συνδέεται άμεσα με τη βορειοανατολική ακρόπολη, την ακρόπολη του Ασλάν Πασά, και εντάσσεται στον σχεδιασμό του Δήμου Ιωαννιτών για τη δημιουργία ενός πάρκου πολιτισμού στην περιοχή.

Στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του Δήμου και του υπουργείου Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ανέλαβε την υλοποίηση του έργου. Τον Σεπτέμβριο του 2020, το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», με προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ.

Το χαμάμ χρονολογείται από τα τέλη του 17ου αιώνα. Φέρεται να ήταν και το πιο επίσημο χαμάμ επί οθωμανοκρατίας. Σταμάτησε να λειτουργεί το 1926. Από τότε, το κτίριο, 290 τ.μ., εγκαταλείφθηκε. Κατά διαστήματα, έγιναν διάφορες επεμβάσεις από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, όπως επισκευές στους τρούλους και στερεώσεις διακοσμητικών στοιχείων για να μην καταρρεύσει.

Το κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το 1925, αποτελείται από μια τετράγωνη αίθουσα, έναν ενδιάμεσο στενόμακρο καμαροσκέπαστο χώρο, την κυρίως αίθουσα του λουτρού, την καμαροσκέπαστη δεξαμενή και τα υπόκαυστα για το ζέσταμα του νερού.

Με την αποκατάσταση-ανάδειξη του μνημείου, το χαμάμ θα γίνει επισκέψιμο. Κάποιες σκέψεις που υπήρχαν παλιότερα να είναι και λειτουργικό το χαμάμ, δεν προχώρησαν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back