Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αριθμολογία» για την ανεργία

Εικόνα του άρθρου «Αριθμολογία» για την ανεργία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2018, 11:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη δική του εκδοχή για την αντιμετώπιση της ανεργίας έδωσε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, απαντώντας πρακτικά στις επικρίσεις των εκλογικών του αντιπάλων ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν αντιμετωπίζει την ανεργία.

Ο κ. Καχριμάνης είπε σε δηλώσεις του ότι «η   ΕΛΣΤΑΤ έχει στοιχεία  ότι η Ήπειρος με συντελεστή 4,49% είναι η πρώτη – μαζί με μια άλλη Περιφέρεια- στην αντιμετώπιση της ανεργίας».

Το ποσοστό υπάρχει μεν στα τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Β’ τρίμηνο του 2018), ωστόσο η ερμηνεία του κ. Καχριμάνη είναι κάπως μονομερής.

Το ποσοστό αφορά τη σύγκριση του Β΄τριμήνου του 2018 με το αντίστοιχο του 2017. Εκεί, η Ήπειρος εμφανίζει μείωση της ανεργίας κατά 5% (από το 26,1% στο 21,2%) και απεικονίζει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις του ποσοστού, μαζί με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Παρά τη δεδομένη μείωση, το πρόβλημα είναι πάντα, σε όλα τα ποσοστά, η ποιοτική τους υπόσταση. Στα ίδια στοιχεία, οι περισσότεροι άνεργοι απασχολήθηκαν τελευταία ως συμβασιούχοι, για παράδειγμα.

Ο κ. Καχριμάνης είπε επίσης ότι «τα επίσημα στατιστικά στοιχεία βγαίνουν από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ο αγώνας που γίνεται στην περιοχή μας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Και αυτό είναι εν μέρει πραγματικό, καθότι η ΕΛΣΤΑΤ διαθέτει μεν μηνιαία στοιχεία σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης, διαθέτει όμως και τριμηναία σε επίπεδο Περιφέρειας. Στα μηνιαία, η Ήπειρος μαζί με τη Δυτική Μακεδονία είναι πρώτες σε ποσοστά, ενώ στα στοιχεία ανά Περιφέρεια, σε τριμηνιαία βάση, όπου η Ήπειρος είναι τέταρτη, πίσω από Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back