Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αποσυνθέτοντας το ΚΕΘΕΑ

Εικόνα του άρθρου Αποσυνθέτοντας το ΚΕΘΕΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2021, 16:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κυβερνητική επιχείρηση αλλαγής του ΚΕΘΕΑ σε έναν οργανισμό που δεν θα μοιάζει και πολύ, διοικητικά τουλάχιστον, με το σημερινό, είναι σε εξέλιξη.

Μετά τον περιορισμό της δημοκρατικής λειτουργίας του, αμέσως μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ και της κατάργησης του αυτοδιοίκητου, από τη νέα διοίκηση η οποία αναφέρεται κατευθείαν στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με κομματικά στελέχη και πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, έρχεται τώρα μια πρόταση νόμου ουσιαστικά, που αυξάνει κατακόρυφα τα διοικητικά στελέχη και συγκεντρώνει όλες σχεδόν τις εξουσίες, στην Αθήνα.

Το ΚΕΘΕΑ ανέμενε εδώ και καιρό το σχέδιο οργανισμού, προκειμένου να καλυφθεί ένα κενό ετών. Αυτό που έλαβαν όμως οι δομές του πριν από μερικές μέρες, ήταν ουσιαστικά ένα σχέδιο νόμου.

Εκεί, μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία πλήθους διοικητικών θέσεων, οι περισσότερες έμμισθες, καθώς και η περαιτέρω υποβάθμιση οργάνων του ΚΕΘΕΑ σε κάτι λιγότερο από συμβουλευτικά-γνωμοδοτικά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2019, οι αλλαγές που επέφερε ο νέος τότε υπουργός κ. Κικίλιας, έγιναν δεκτές με αντιδράσεις, δυσπιστία και κινητοποιήσεις. Ο κ. Κικίλιας επιστράτευσε ακόμα και επιχειρήματα περί «αδιαφανούς λειτουργίας», τα οποία επιχείρησε να γενικεύσει, για να δικαιολογήσει τις τοποθετήσεις ημετέρων.

Αυτή η επιλογή διοίκησης, ουσιαστικά ολοκληρώνεται τώρα. Οι προτάσεις, οι οποίες πηγαίνουν πολύ μακρύτερα από έναν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, είναι εισηγήσεις αυτής της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ. Η φύση και η διατύπωσή τους που αφήνουν ανοιχτά έως και μετέωρα ζητήματα ύπαρξης δομών, ειδικά στην περιφέρεια, χρηματοδότησης, αλλά και της ίδιας της θεραπευτικής πολιτικής, σε δεύτερο πλάνο, πάρα πολύ δύσκολα θα περνούσαν από την κοινότητα…

Με το προσχέδιο νόμου, το ΚΕΘΕΑ μετατρέπεται ουσιαστικά σε έναν οργανισμό με γραφειοκρατικό-διοικητικό πρότυπο το ελληνικό Δημόσιο, με διάφορα «αυτοτελή τμήματα», ακόμα και τμήμα «υποστήριξης του διοικητικού συμβουλίου» και του προέδρου.

Ενώ η «διοικητική αναδιάρθρωση» είναι σε πρώτο πλάνο, τα θεραπευτικά προγράμματα απουσιάζουν, τουλάχιστον ως τίτλοι και από τον τρόπο με τον οποίο είναι συνταγμένο το σχέδιο, «εξοβελίζεται» η ίδια η θεραπευτική κοινότητα. Επίσης συγχωνεύονται μια σειρά δομές με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την αποστολή τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back