ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Από την Αρτσίστα στην Αρίστη

Εικόνα του άρθρου Από την Αρτσίστα στην Αρίστη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2022, 21:00
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Αρίστη είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Ζαγορίου. Βρίσκεται στο Δυτικό Ζαγόρι, σε υψόμετρο 642 μέτρων. Είναι επίσης ένα από τα πιο ιστορικά χωριά, σε μια περιοχή έτσι και αλλιώς έμπλεη ιστορίας.

Η Αρίστη ονομαζόταν μέχρι το 1928 «Αρτσίστα». Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Δήμου Ζαγορίου, η ονομασία προερχόταν από τα αλβανικά και σημαίνει «ο τόπος όπου φύεται ένα είδος φυτού ή δέντρου».

Η «κωμόπολις» όπως τη χαρακτηρίζει ο Λαμπρίδης (1870), «αποτελεσθείσα μεν κατά την παράδοσιν, αλλ’ ίσως αυξηθείσα μετά την, ένεκα των πιπτουσών και πολλάκις ανθρώπους και κτήνη φονευσασών πετρών, διάλυσιν του Βοπάτη (τόπου ηχώδους), χωρίου απέναντι ταύτης κειμένου, ως και υπό πολλών οικογενειών εκ του Αγίου Μηνά», διατηρούσε σχέσεις με τη Σερβία, εμπορική και πολιτιστική, με κατοίκους της να ταξιδεύουν εκεί. «Παράγει δε η κωμόπολις αύτη κυρίως οίνον και αμύγδαλα» προσθέτει.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Το 1929, με την απόφαση που περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ 431, η Αρτσίστη γίνεται Αρίστη. Τότε, το χωριό υπάγεται στην επαρχία Δωδώνης.

Λίγο αργότερα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή άμυνας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ελληνοϊταλική σύγκρουση, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους οικισμούς πίσω από τις οχυρώσεις της Γκραμπάλας.

Στην πιο πρόσφατη ιστορία της, έχει να αναδείξει φυσιογνωμίες όπως ο Γιώργος Ζωίδης (1916-1999), ιστορικός και φιλόλογος και τον Φώτη Πέτσα (1918-2004), αρχαιολόγο και παρουσιαστή της εκπομπής «Περιηγήσεις στη Βόρειο Ελλάδα» της ΕΡΤ.

Σήμερα, παραμένει ένα από τα χωριά αναφοράς του Ζαγορίου, με πολλούς επισκέπτες και επισκέπτριες.

Επίσης, είναι ένα από τα λίγα χωριά στην Ελλάδα που διαθέτει… φανάρι ρύθμισης της κίνησης.


Πηγές:

Λαμπρίδης, Ι. Ζαγοριακά οις προεστέθησαν και τινα περί Ηπείρου, Αθήνα, 1870

Μετονομασίες Οικισμών της Ελλάδας 19ος-20ος αιώνας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back