ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από την Ακαδημία στο Πανεπιστήμιο

Εικόνα του άρθρου Από την Ακαδημία στο Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2021, 21:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέρα απολογισμού ήταν η σημερινή για την αντιδημαρχία Παιδείας, Πρόνοιας και Μεταναστών, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αϊβατίδη να καταγράφουν αρκετά αναλυτικά τα όσα έγιναν αλλά κυρίως τα όσα προγραμματίζονται να γίνουν εν έτει 2021.

Ο κ. Ελισάφ που «ανανέωσε» πρόσφατα τη θητεία του κ. Αϊβατίδη στη συγκεκριμένη αντιδημαρχία, εξήρε την «αφοσίωση και τη συνέπεια» του αντιδημάρχου, ενώ ο δεύτερος επεφύλαξε τα καλύτερα λόγια για τον πολιτικό του προϊστάμενο: «Μέγιστη τιμή να συμπορεύομαι με τον πολιτικό, τον επιστήμονα, τον άνθρωπο, τον δήμαρχό μας κ. Ελισάφ για να υλοποιήσουμε το όραμά του για την αγαπημένη μας πόλη».

Και τι έχει να περιμένει λοιπόν η «αγαπημένη μας πόλη» όσον αφορά τις σχολικές υποδομές, οι οποίες βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω και της επανέναρξης της σχολικής χρονιάς; Πώς ακριβώς ιεραρχεί τις προτεραιότητές της –τουλάχιστον για το 2021- η δημοτική αρχή;

Πέραν της μεταστέγασης σχολικών μονάδων στον χώρο του παλαιού «Χατζηκώστα» για την οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι (διαβάστε εδώ) και την προσδοκία για λειτουργία, από την ερχόμενη σχολική χρονιά, του υπό ανέγερση νηπιαγωγείου στους παλιούς στρατιωτικούς φούρνους, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, η δημοτική αρχή έχει θέσει σε προτεραιότητα μια άλλη σχολική υποδομή.

Πρόκειται για την ανέγερση κτιρίου σε έκταση 8,5 στρεμμάτων στην πανεπιστημιούπολη, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να παραχωρεί την έκταση στον Δήμο, για τη μεταστέγαση των δύο πειραματικών δημοτικών σχολείων, τα οποία σήμερα στεγάζονται στο κτίριο της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας και «μετρούν» 300 μαθητές συνολικά. Τα πειραματικά σχολεία είναι ενταγμένα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο έχει την ευθύνη για το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό μέρος της λειτουργίας τους.

Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών συνεδριάζει αύριο για να κάνει αποδεκτή την παραχώρηση της έκτασης από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο Δήμος Ιωανιτών, από την πλευρά του, θα αναλάβει την ανέγερση του σχολείου (με εμβαδόν 3.000 τ.μ.), τη λειτουργία και τη συντήρησή του. Το αίτημα της μεταστέγασης των πειραματικών σχολείων μέσα στο Πανεπιστήμιο ήταν χρόνιο με το επιχείρημα της άμεσης σύνδεσης των δύο θεσμών.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ελισάφ ανέφερε ότι για τη συγκεκριμένη σχολική υποδομή θα κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Στο πρόγραμμα αυτό ευελπιστεί η δημοτική αρχή και για άλλα δύο σχολεία, όταν γίνουν οι μελέτες: για το δημοτικό σχολείο Κατσικά (διαβάστε εδώ), για το οποίο υπάρχει η απαραίτητη έκταση, και για το δημοτικό σχολείο Νεοχωρόπουλου. Το σχολείο αυτό, του Νεοχωρόπουλου, η πρώην δημοτική αρχή είχε προσπαθήσει να το εντάξει στο ΕΣΠΑ αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Βασικός λόγος μη ένταξης ήταν ο υψηλός προϋπολογισμός του έργου –πάνω από 6 εκατ. ευρώ (λόγω της χωροθέτησης του σχολείου σε έκταση με έντονη κλίση). Ο κ. Ελισάφ ανέφερε σήμερα ότι «έχουμε βρει τρεις δημοτικούς χώρους που πληρούν τα κριτήρια και θα ξεκινήσουμε την αλλαγή της μελέτης».

Μια μικρή αναφορά έκανε ο δήμαρχος και στο Μουσικό Σχολείο. Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, περιορίστηκε να μιλήσει «για αδειοδότηση του Μουσικού Σχολείου», χωρίς να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back