ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από σήμερα ο εμβολιασμός των 85+

Εικόνα του άρθρου Από σήμερα ο εμβολιασμός των 85+
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2021, 14:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από σήμερα ξεκινάει και στα Γιάννενα ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων ατόμων, άνω των 85 ετών.

Τα εμβολιαστικά κέντρα που θα χρησιμοποιηθούν, είναι των δύο νοσοκομείων, ενώ θα προστεθεί και ένα στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων. Αυτά προς το παρόν, ενώ αναμένεται η λειτουργία των 1.018 κέντρων που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Ο εμβολιασμός δεν γίνεται άνευ ανοιχτών ζητημάτων. Καταρχάς, υπάρχει το μόνιμο ζήτημα της ανάγκης για προσωπικό, την οποία η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε ποτέ, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και διακηρύξεις.

Μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, απαιτείται βάρδια 16 ατόμων (δηλαδή 32 ημερησίως), σε επταήμερη βάση.

Ευτυχώς, η πανδημία βρίσκεται σε μια σχετική ύφεση στην περιοχή, ωστόσο αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Τα περιστατικά με την «αποστράτευση» υγειονομικών λόγω κρουσμάτων και επαφών, είναι πολύ πρόσφατα και στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Ένα ακόμα πρόβλημα, είναι το εξής: οι εμβολιασμοί είναι «αποστολή» της πρωτοβάθμιας υγείας. Προ ημερών, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα είπε ότι ουσιαστικά τα νοσοκομεία «κλήθηκαν στα όπλα», ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για (ακόμα μια) λύση ανάγκης.

Τέλος, με δεδομένα κάποια περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων, εντός των ιατρικά αναμενόμενων, προκύπτει και το ερώτημα, ποιος υγειονομικός/φορέας αναλαμβάνει την ιατρική παρακολούθηση τυχόν περιστατικών, με το δεδομένο ότι πλέον δεν εμβολιάζονται μόνο οι υγειονομικοί.

Σημειώνεται ότι σταδιακά ξεκινάει και η δεύτερη δόση εμβολιασμών των υγειονομικών, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί και η παρουσία κόσμου στα κέντρα. Η επιτροπή εμβολιασμών έχει προγραμματίσει 6 εμβολιασμούς την ώρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back