Ντοτη3 drosia piso deh nea piso
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Από Κρεχοβός, Κρυφοβό

Εικόνα του άρθρου Από Κρεχοβός, Κρυφοβό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/03/2025, 19:12
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ένα αφιέρωμα του «Τύπου Ιωαννίνων» στην προέλευση της ονομασίας χωριών και οικισμών του νομού Ιωαννίνων


Το Κρυφοβό είναι ένα χωριό που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Δωδώνης. Από την πόλη των Ιωαννίνων απέχει 21 χλμ. Βρίσκεται δε πολύ κοντά στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Άρτας.

Το Κρυφοβό μετράει πολλούς αιώνες ύπαρξης. Το χωριό καταγράφεται στο περίφημο χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου του Παλαιολόγου. Όχι όμως ως «Κρυφοβό». Αλλά ως «Κρεχοβός» («τα χωρία την Κοπάνην και τον Κρεχοβόν» όπως αναφέρει ο λόγιος του 19ου αιώνα Γιάννης Λαμπρίδης).

Ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Ευ. Οικονόμου στη μελέτη του «Τα οικωνύμια του νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική εξέταση» αναφέρει ότι ο τύπος «Κρεχοβός» -στην αιτιατική Κρεχοβόν- διορθώνεται κατά τον 19ο αιώνα από τον ιστοριοδίφη Παναγιώτη Αραβαντινό σε «Κρύφοβον», με το τοπωνύμιο αυτό να επικρατεί. Ο Οικονόμου συμπληρώνει δε ότι από τους ντόπιους εκφέρεται σε αρσενικό γένος: «Κρυφοβός». Σε οθωμανικά κατάστιχα της ίδιας περιόδου, αναφέρεται ως «Κρυφοβό».

Ο ρωσογερμανός γλωσσολόγος Μαξ Βάσμερ (1886-1962) που είχε ασχοληθεί πολύ με τα σλάβικα τοπωνύμια στην Ελλάδα, εκτιμά ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από σλάβικη λέξη που σημαίνει «κυφός/λοξός//αναξιόπιστος», μετά από παρετυμολογία προς την ελληνική λέξη «κρυφός»

Ο Οικονόμου, ωστόσο, δεν αποκλείει τον ελληνικό σχηματισμό από το προσωπωνύμιο «Κρυφός» συν τη δάνεια σλάβικη κατάληξη.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
prolamvano