Ενα αφιέρωμα του «Τύπου Ιωαννίνων» στην προέλευση της ονομασίας χωριών και οικισμών του νομού Ιωαννίνων
Τα Πλαίσια είναι ένα από τα Κατσανοχώρια τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Μέχρι το 1928, τα Πλαίσια ήταν Πλέσια. Το ίδιο όνομα «Πλέσια» είχε και ένα άλλο χωριό του νομού Ιωαννίνων που την ίδια χρονιά, το 1928, μετονομάστηκε σε Αγία Αναστασία. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό του Δήμου Δωδώνης.
Το τοπωνύμιο «Πλέσια» προέρχεται από σλάβικη λέξη που σημαίνει «γυμνός, φαλακρός τόπος». Ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Ευ. Οικονόμου αναφέρει ότι προπολεμικά το τοπωνύμιο εκφερόταν σε θηλυκό γένος «η Πλέσια». Παραθέτει μάλιστα και κάποιες εκφράσεις όπως «ήρθι ολ’ η Πλέσια» ή «θα πάμι στ’ν Πλέσια». Το ουδέτερο γένος, τα Πλαίσια, επικράτησε μεταπολεμικά. Όσο για τη σημασία του, αναλογικά και παρετυμολογικά αντιστοίχως με το ελληνικό ουσιαστικό «τα πλαίσια».
Ο ιστοριοδίφης Στέφανος Μπέττης έχει υποστηρίξει ότι το τοπωνύμιο «Πλέσια» είναι κυριώνυμο και πιο συγκεκριμένα το αποδίδει σε μια παλιά οικογένεια των Ιωαννίνων. Παραπέμπει δε στον λόγιο του 19ου αιώνα Ιωάννη Λαμπρίδη ο οποίος αναφέρει ότι γόνος της οικογένειας αυτής, σερβικής, ήταν ο δάσκαλος Μανασσής Πλέσας «σχολάρχης της εν τω φρουρίω Σχολής».
Τα Πλέσια, λοιπόν, στη μία περίπτωση έγιναν Πλαίσια και στην άλλη Αγία Αναστασία.
Στα Πλαίσια, υπάρχει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ο ναός χτίστηκε τον 17ο αιώνα.