ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Απεντάσσεται ο αγωγός φυσικού αερίου Κομοτηνή-Θεσπρωτία

Εικόνα του άρθρου Απεντάσσεται ο αγωγός φυσικού αερίου Κομοτηνή-Θεσπρωτία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2020, 18:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σχέδιο  του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για τη δεκαετία 2021-2030 προβλέπει την απένταξη του αγωγού Κομοτηνή - Θεσπρωτία που είναι σε εκκρεμότητα για διάστημα άνω των 10 ετών.

Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία και την Πάτρα (με προοπτική για τροφοδότηση και άλλων πόλεων της Δυτικής Ελλάδας όπως ο Πύργος και το Αγρίνιο) περιλαμβάνεται στο νέο δεκαετές (2021-2030) σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.


Διαβάστε ακόμα: Φυσικό αέριο, ένας χρόνος υποσχέσεων


Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Κομοτηνή - Θεσπρωτία, σημειώνεται πως το έργο «εντάχθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα ανάπτυξης 2010-2014 και παρέμεινε για δέκα χρόνια στον προγραμματισμό, χωρίς να προχωρήσει σε κατασκευή, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι συνθήκες για αυτή́ θα καλυφθούν στο άμεσο μέλλον.  Εάν ξαναεμφανιστεί́ ενδιαφέρον για το έργο, ο ΔΕΣΦΑ θα το αξιολογήσει σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Η κατασκευή κλάδου φυσικού αερίου προς τη Δυτική Μακεδονία συνδέεται με την απολιγνιτοποίηση, την λειτουργία της τηλεθέρμανσης των πόλεων της περιοχής αλλά και την τροφοδοσία νέων χρηστών φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη, ο νέος αγωγός θα ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας και θα έχει μήκος 130 χλμ.

Για τη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται η διασύνδεση της πόλης της Πάτρας και της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Πατρών με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, με δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων για την τροφοδότηση και άλλων πόλεων της Περιφέρειας (όπως π.χ. ο Πύργος και το Αγρίνιο).

Σύμφωνα με την προκαταρτική μελέτη, το έργο αποτελείται από έναν αγωγό υψηλής πίεσης 140 χλμ., ο οποίος θα φτάνει έως τη Μεγαλόπολη και έχει προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ. Τα δύο έργα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023 και του 2025, αντίστοιχα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back