Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντιπολίτευση «προσωπικής ενεργητικότητας»

Εικόνα του άρθρου Αντιπολίτευση «προσωπικής ενεργητικότητας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2021, 17:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τηλεδιάσκεψη με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα είχε ο περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος. Για 45 λεπτά, συζήτησαν θέματα που αφορούν την Ήπειρο, με τα πιο ουσιαστικά συμπεράσματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Οριζόντων Ηπείρου, τα εξής:

Σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «η κατασκευή δρόμων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας περιοχής είναι εντελώς διαφορετικό από την βελτίωση και συντήρηση οδικών αξόνων για να συντηρείται απλά η οικονομία» και ότι το βασικό πρόβλημα με τη μη ένταξη έργων όπως το Ιόνια-Κακαβιά στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ότι «καμία Περιφέρεια δεν είχε ώριμα έργα όπως τα ήθελε η Ε.Ε.».

Ο κ. Ριζόπουλος απέφυγε οποιαδήποτε νύξη για τυχόν κυβερνητικές ευθύνες για το συγκεκριμένο έργο (μιας και κυβερνητικοί παράγοντες ανέλαβαν αρχικά να κρατήσουν «ζωντανό» το έργο) και πρόσθεσε επίσης:

«Η προσωπική μου ενεργητικότητα σε ζητήματα όπως το φυσικό αέριο, η επιδότηση αγροτών και η ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων για να γίνει πιο ελκυστική η Ήπειρος επενδυτικά, συνοδεύονται πλέον και από συναντήσεις με ανθρώπους που βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τις οποίες έχω τη δυνατότητα να κάνω λόγω των σχέσεων που έχω αναπτύξει εδώ και 25 χρόνια, από την επαγγελματική μου πορεία».

Εκτός από την… προσωποποιημένη αντιπολίτευση του επικεφαλής της τρίτης παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο, η ανακοίνωση του κ. Ριζόπουλου αναφέρεται επίσης στο αναπτυξιακό μοντέλο που «πρέπει να ακολουθήσει η Ήπειρος» και είναι «τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που ακολουθείται μέχρι σήμερα, γιατί αποδεδειγμένα όσα έκανε και εξακολουθεί να κάνει η Περιφερειακή Αρχή έχουν φέρει χαμηλά ποσοστά απορρόφησης στο ΕΣΠΑ, κι άρα δεν καθιστούν ελκυστική την οικονομία της Ηπείρου».

Είπε ακόμα ότι συμφώνησε με το διοικητή της ΤτΕ ότι «πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα απελευθερώσει για παράδειγμα την πρωτογενή παραγωγή από τα δεσμά των πολιτικών – πελατειακών σχέσεων και θα ‘πολεμήσει’ την ολιγαρχία». Υποσχέθηκε δε να το κάνει ο ίδιος, ως περιφερειάρχης, «με τις βιομηχανίες νερού, τις οποίες θέλω να αυξήσω για να σπάσω το ολιγοπώλιο των δύο εταιριών που το εκμεταλλεύονται μέχρι σήμερα» όπως είπε.

Ακόμα, σχετικά με το θέμα των «κόκκινων δανείων», ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε πως ο κ. Στουρνάρας επιφυλάχθηκε να απαντήσει για ειδική μεταχείριση σε Δήμους όπως η Κόνιτσα, οι Φιλιάτες, το Πωγώνι, ο «Γ. Καραϊσκάκης», γιατί «πρέπει πρώτα να προχωρήσουν συνολικά τα κόκκινα δάνεια και μετά να εξεταστούν επιμέρους προβλέψεις, οι οποίες θα αφορούν το σύνολο της χώρας».

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης Φίλιππος Παππάς, αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, η τύχη του ταχυδρομείου στο Δελβινάκι, λέγοντας ότι «μετά από επικοινωνία του κ. Ριζόπουλου με τους αρμόδιους δόθηκε η δέσμευση ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά το υποκατάστημα».

Για το θέμα των δασικών χαρτών στους Δήμους Ν. Σκουφά και Γ. Καραϊσκάκη, ο κ. Παππάς απεφάνθη ότι «χρήζει αξιολόγησης», ενώ έκανε και αξιολόγηση δημάρχων: «Ο κ. Μίγδος θα έπρεπε να γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν καλύτερα, όντας δήμαρχος για πολλά έτη, σε αντίθεση με την κα. Βαμβέτση που δεν μπορεί ακόμα να κριθεί ως νέα δήμαρχος».

Για τις μονάδες βιαερίου: «Πρέπει να αξιολογηθεί και η στάση της σημερινής αντιπεριφερειάρχη, Σταυρούλας Μπραΐμη Μπότση, η οποία όταν ήταν δήμαρχος είχε γνωμοδοτήσει θετικά και σήμερα ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος εμφανίζεται κατά των επενδύσεων αυτών».

Για τις απευθείας αναθέσεις: «Το ζήτημα είναι μια δικαιότερη κατανομή των έργων αυτών και το γιατί αποκλείονται ορισμένοι και επιλέγονται κάποιοι άλλοι».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back