Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντιπαραθέσεις για μικροπράγματα

Εικόνα του άρθρου Αντιπαραθέσεις για μικροπράγματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/04/2020, 01:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο  Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου, που απέκτησε διοίκηση πριν από πέντε μήνες, βαδίζει σε έναν δρόμο που δεν είναι εύκολος. Τα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μιας αρμοδιότητας που ανήκει στους Δήμους, δεν μπορούν να περιμένουν όμως.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΦοΔΣΑ με πρόεδρο τον δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή και αντιπρόεδρο τον πρώην δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, η αντιπολιτευτική πλευρά του θεσμικού οργάνου έδειξε ότι… δεν θα χαριστεί. Την αντιπολιτευτική «σημαία» σηκώνει κυρίως ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος είχε διεκδικήσει την προεδρία του Φορέα -την αντιπροεδρία την είχε διεκδικήσει ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιώργος Αρλέτος. Και η σχέση του Δήμου Ιωαννιτών με τον ΦοΔΣΑ δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Αυτή τη φορά, η αντίδραση ήρθε για ένα θέμα, κάθε άλλο παρά σημαντικό: τη σύμβαση συνεργασίας με τον Δήμο Νικ. Σκουφά έναντι 5.000 ευρώ που θα αναλάβει την ταμειακή εξυπηρέτηση και υποστήριξη της οικονομικής λειτουργίας του ΦοΔΣΑ, δεδομένου ότι στον τελευταίο δεν υπάρχει ακόμα η ανάλογη υπηρεσία. Σημειωτέον ότι στην εποχή των νομαρχιακών ΦοΔΣΑ, ακολουθούνταν ανάλογη τακτική: για τον νομαρχιακό ΦοΔΣΑ Ιωαννίνων την ανάλογη δουλειά είχε αναλάβει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Οι Δήμοι Πωγωνίου, Ζαγορίου και Κόνιτσας ζήτησαν εξηγήσεις, εκτιμώντας ότι η ταμειακή εξυπηρέτηση των ζητημάτων του περιφερειακού ΦοΔΣΑ πρέπει να την αναλάβει ο Δήμος Ιωαννιτών και καταθέτοντας την άποψη παράλληλα ότι θα έπρεπε να ερωτηθούν όλοι οι Δήμοι. Η απάντηση του ΦοΔΣΑ ήταν ότι πρόκειται για μια υπόθεση διεκπεραιωτική και διοικητική όπως και ότι επιδιώχθηκε μια συνεργασία με Δήμους που είχαν ήδη στο παρελθόν την εμπειρία διαχείρισης οικονομικών ζητημάτων του Φορέα. Η επιλογή δε του Δήμου Νικ. Σκουφά (o oποίος διαχειριζόταν τα ταμειακά του δεύτερου μεγαλύτερου νομαρχιακού ΦοΔΣΑ, της Άρτας) έγινε μετά την άρνηση του Δήμου Ιωαννιτών, στον οποίο απευθύνθηκε η διοίκηση του ΦοΔΣΑ.

Στην όλη ιστορία, δεν ήταν μόνο το «όχι» του Δήμου Ιωαννιτών αλλά και η πρόταση του Δήμου Ζίτσας να αναλάβει ο ίδιος την ταμειακή εξυπηρέτηση του ΦοΔΣΑ με μηδενικό κόστος…

Η πρόταση της διοίκησης να υπογραφεί σύμβαση συνεργασίας με τον Δήμο Νικ. Σκουφά ψηφίστηκε τελικά σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο. Οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας ήταν από τους Δήμους που ψήφισαν κατά.


* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back