Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντίο στον δάσκαλο τον Λάκη…

Εικόνα του άρθρου Αντίο στον δάσκαλο τον Λάκη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/04/2022, 21:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Λάκης Παπαϊωάννου, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς και ιστορικούς καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πέθανε στα 77 του χρόνια. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 18/4 στο Δολό. Τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε με προβλήματα υγείας.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου ήταν καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δίδασκε ιστορία, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών όπου διετέλεσε και πρόεδρος, επί σειρά ετών, για δύο θητείες. 

Διέθετε επίσης ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο εργαστήρι που είχε ιδρύσει, στη σχολή, το Εργαστήριο Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας. Για πολλούς φοιτητές και φοιτήτριές του, ήταν το «εργαστήρι με το πιάνο» και με τα πολλά και απίθανα πράγματα που μπορούσε να βρει κανείς εκεί, από σπάνιες εκδόσεις, μέχρι αρχειακά υλικά που πηγαίνουν πολλά χρόνια (έως αιώνες) πίσω.

Ο Λάκης, από τους πιο αγαπητούς καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φυλακίστηκε επί χούντας και στη συνέχεια εργάστηκε για ένα διάστημα στην εκπαίδευση. Θήτευσε για ένα διάστημα στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας, ενώ εργάστηκε στην ιστορία και στα αρχεία των αιγυπτιωτών Ελλήνων, καθώς και σε αρχεία όπως αυτά της συλλογής Αλέξανδρου Βυζάντιου, Δημητρίου Λουκάτου, την ιστορία του κρητικού επαναστάτη Εμμανουήλ Σκουλά κ.α.

Παρέμεινε πάντα αριστερός και προοδευτικός, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Για όλο τον κόσμο όμως, στις καλές και τις κακές στιγμές, ήταν ο δάσκαλος, που πάντα είχε ένα μυστικό να σου πει, είτε στο παλιό γραφείο στη Δομπόλη, είτε στο καινούργιο εργαστήρι, στη Δουρούτη. Πάντα με το πονηρό χαμόγελο και το «έλα να δεις τι βρήκα πάλι»...


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back