Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντιφασιστική Επιτροπή Ιωαννίνων: Δύο συγκεντρώσεις

Εικόνα του άρθρου Αντιφασιστική Επιτροπή Ιωαννίνων: Δύο συγκεντρώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2020, 17:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Αντιφασιστική Επιτροπή Ιωαννίνων καλεί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 18.00, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

Είναι η μέρα της έβδομης επετείου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γ. Ρουπακιά, μέλος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, με την ανοχή των αστυνομικών αρχών, στο Κερατσίνι.

Επίσης, η επιτροπή καλεί σε συγκέντρωση στον ίδιο χώρο, στις 10 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, μέρα ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της ΧΑ.

«Τα τελευταία χρόνια, ο φασισμός πέρασε απ’ τη σκιά στο παρασκήνιο. Από τις συχνές επιθέσεις σε απεργούς, μετανάστες, ανέργους, αγωνιστές του κινήματος και άλλες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες αντιστέκονται στη λαίλαπα που βιώνουμε, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Χρυσή Αυγή αποτέλεσε το μακρύ χέρι του συστήματος, καθώς μαζί με άλλες παρακρατικές ομάδες, λειτούργησαν ως εφεδρείες για την αποκατάσταση της ‘έννομης’ τάξης. Μιας τάξης που εναγωνίως αποζητούσαν όλες οι κυβερνήσεις» αναφέρει η επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Σχετικά με τη δίκη, αναφέρει: «Δεν έχουμε αυταπάτες! Δεν περιμένουμε από το κράτος, τα δικαστήρια και την αστυνομία να καταστρέψουν το φασισμό. Ο φασισμός δεν καταστρέφεται από τον κρατικό μηχανισμό, καθώς αποτελεί μέρος και πολιτική εκδοχή του. Παρ’ όλα αυτά, η καταδίκη της ΧΑ αποτελεί από μόνη της ένα συγκεκριμένο πολιτικό γεγονός. Δεν έχουμε αυταπάτες για τη Δικαιοσύνη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, που καταστρέφει τους φτωχούς με εξοντωτικές ποινές, ενώ χαϊδεύει τους πλούσιους, που συγκαλύπτει, αθωώνει ή αποφασίζει ποινές- χάδι για ‘τα παιδιά που έκαναν τη δουλειά τους’, που φυλακίζει αγωνιστές».

Καταλήγει ως εξής: «Η φετινή επέτειος συμπίπτει με το τέλος της δίκης των χρυσαυγιτών. Την, ίσως, πιο εμβληματική πολιτική υπόθεση στην Ελλάδα, μετά το τέλος της Χούντας. Σε αυτό το πλαίσιο, η φετινές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις αποκτούν ακόμα πιο μεγάλη σημασία. Πιο δυνατά από ποτέ θα πρέπει να αναδειχθεί το θέμα της καταδίκης του φασισμού και όλων των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής. Από τις αίθουσες του δικαστηρίου, μέχρι το πιο μικρό σοκάκι κάθε γειτονιάς, τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς, να κάνουμε ξεκάθαρο ότι η φωνή και ο λόγος του φασίστα δεν πρόκειται να αρθρωθεί και να ακουστεί ποτέ ξανά».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back