Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντιδρούν οι ένοικοι των εστιών

Εικόνα του άρθρου Αντιδρούν οι ένοικοι των εστιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2020, 15:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παρότι στην αρχή της πανδημικής κρίσης, όταν έκλεισαν δηλαδή τα πανεπιστήμια, οι φοιτητικές εστίες παρέμειναν σε λειτουργία, η νεότερη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας τις έκλεισε, υποχρεώνοντας τους ενοίκους να μετακινηθούν εν μέσω… απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ενώ λοιπόν οι οδηγίες είναι «μείνετε σπίτι», το σπίτι των φοιτητών-τριών κλείνει, υποχρεούνται να πάνε στις μόνιμες κατοικίες τους, με μια σειρά πολύ σοβαρά προβλήματα να προκαλούνται, τα οποία μάλλον δεν τα έλαβε σοβαρά υπόψη το υπουργείο.

Πέραν της κυρίαρχης αντίφασης, γιατί νεαροί άνθρωποι θα πρέπει να επιστρέψουν στις γονεϊκές κατοικίες και ενδεχομένως να μεταφέρουν τη νόσο σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, υπάρχουν μια σειρά ζητήματα.

Ένα από αυτά, είναι ότι αρκετοί κάτοικοι των εστιών εργάζονται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά (delivery, σούπερ μάρκετ κ.α.) και πρακτικά, θα μείνουν άστεγοι χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στο πατρικό τους. Επίσης, υπάρχουν ξένοι φοιτητές που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Το υπουργείο έλαβε μέριμνα με νέα απόφαση, αλλά για όσους-ες αποδεδειγμένα δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.

Τρεις σύλλογοι εστιακών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, της Δομπόλη, της Άρτας και της πανεπιστημιούπολης, έβγαλαν ανακοινώσεις. Οι της Άρτας αναφέρουν ότι «μένει στον αέρα η σίτιση και η στέγαση δεκάδων φοιτητών πανελλαδικά» και ότι «η υποκρισία του κράτους είναι περίτρανη όταν από την μία μιλάνε για πρόληψη και ύστερα μας απειλούν με το ζόρι να επιστρέψουμε στο γονεϊκό μας σπίτι. Ρώτησε κανείς τους φοιτητές  αν στην οικογένειά τους υπάρχει μέλος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και η συναναστροφή θα είναι επικίνδυνη;».

Επίσης, τονίζουν ότι «για όσους φοιτητές  από μας εργαζόμαστε κιόλας καθίσταται αδύνατη η μετακίνηση δημιουργώντας ακόμη πιο ασφυκτική κατάσταση, ενώ είναι ζητούμενο το αν θα καταφέρουν τόσες οικογένειες να υποστηρίξουν οικονομικά όλες αυτές τις μετακινήσεις, δεδομένου του ότι τα παιδιά που μένουν στις εστίες προέρχονται από  φτωχότερα λαϊκά στρώματα».

Ζητούν να παραμείνουν ανοιχτές οι εστίες, να ληφθούν μέτρα προστασίας κ.λπ.

Επίσης, ο σύλλογος της Δομπόλη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη. Η κυβέρνηση και η πολιτική της μας αφήνει απροστάτευτους-ες για ακόμα μια φορά απέναντι σε αυτή την κατάσταση» και προσθέτουν ότι «οι χρόνιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνονται ακόμα πιο φανερές αυτή την περίοδο».

Τέλος, ο σύλλογος Εστιακών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Δουρούτη, αναφέρει: «Κάτω από το «χαλάκι» της ατομικής ευθύνης κρύβουν την εγκληματική ανευθυνότητα των πολιτικών τους αποφάσεων! Ως εδώ! Απαιτούμε να παραμείνουν ανοικτές οι εστίες και να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά η λέσχη, οι υπηρεσίες ύδρευσης, ηλεκτρισμού και όλες οι απαραίτητες για την αξιοπρεπή διαβίωση των φοιτητών, καθώς και να παρθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία μας! Ακόμη, για όσους φοιτητές φύγουν από τις εστίες, το κράτος οφείλει να τους παρέχει δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση προς τα σπίτια τους, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και δωρεάν εξέταση για το αν έχουν προσβληθεί από τον ιό».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back