Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 11-06-2021, 16:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σε εξέλιξη η διαδικασία πληρωμών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19»: Αυτό δηλώνει η περιφερειακή αρχή Ηπείρου για το πρόγραμμα που οι πολύ μικρές (και μη) επιχειρήσεις περιμένουν εδώ και καιρό. Η διαδικασία πληρωμών όντως βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά δεν «τρέχει».

Όπως αναφέρει η ίδια η Περιφέρεια Ηπείρου, μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης 3.053.000 ευρώ σε 297 δικαιούχους. Το συνολικό ποσό είναι 45 εκατ. ευρώ (από 2.000 έως 15,000 ευρώ για την κάθε επιχείρηση) μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» ενώ οι δικαιούχοι φτάνουν στους 4.000.

Τα αιτήματα πληρωμών από τους δικαιούχους ξεκίνησαν να υποβάλλονται πριν από ενάμιση μήνα περίπου (η διαδικασία της υποβολής συνεχίζεται...), χωρίς να είναι γνωστό πόσα έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα. Τα αιτήματα ξεκίνησαν λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Περιφέρεια Ηπείρου τον Απρίλιο, μια ανακοίνωση που συνοδεύτηκε από τη δήλωση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη ότι θα καταβληθούν οι επιχορηγήσεις μέσα στον Απρίλιο -«πάραυτα» όπως είχε πει!

Η υπόθεση έχει φτάσει στα μέσα Ιουνίου, και την «αντι-Covid» οικονομική ενίσχυση έχει πάρει το 8% των επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά, ο κ. Καχριμάνης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είπε στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η πρώτη που άρχισε τις πληρωμές σε τέτοιο βαθμό». Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει κλείσει πάντως τη μεγάλη εκκρεμότητα των ενστάσεων, οι οποίες δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη. Δικαίωμα ένστασης είχαν περίπου 500 επιχειρήσεις.

Ο κ. Καχριμάνης διαβεβαίωσε την Οικονομική Επιτροπή ότι «η διαδικασία επιταχύνεται και προωθούνται συνεχώς ολοκληρωμένοι φάκελοι προς πληρωμή», χωρίς να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, βάσει και των «αντοχών» της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού. 

Συνέστησε δε στις δικαιούχες επιχειρήσεις κατά την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής να μεριμνούν για την κατάθεση όλων μαζί των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, «ώστε να διεκπεραιώνεται ταχύτερα ο έλεγχος».


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa