Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανοιχτός ο φάκελος της ακροδεξιάς στο νομό Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Ανοιχτός ο φάκελος της ακροδεξιάς στο νομό Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2020, 01:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από δύο χρόνια, στις 20 Οκτωβρίου του 2018, ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, δέχθηκε απειλές και επίθεση από ακροδεξιούς, στην περιοχή της Κόνιτσας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι, μέλη του στενού και ευρύτερου κύκλου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στην περιοχή, εξαπέλυαν απειλές κατά ανθρώπων που κινούνται στον πολιτικό χώρο της Αριστεράς ή διατυπώνουν απόψεις αντίθετες στο αφήγημα του εθνικισμού και της σύγχρονης ακροδεξιάς.

Αυτή τη φορά όμως, ο καθηγητής έπεσε σε «ενέδρα», καθώς οι συγκεκριμένοι τον είχαν ακολουθήσει σε μια από τις βόλτες του.

Την επίθεση ακολούθησε «βροχή» δημόσιων καταγγελιών: το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (δεν υπήρξε κάποια αντίστοιχη αντίδραση τότε από τη ΝΔ σε οργανωτικό ή βουλευτικό επίπεδο), οργανώσεις, κόμματα, αυτοδιοικητικές παρατάξεις.

Ταυτόχρονα όμως, σε όχι δημόσια «θέα», εκτυλίχθηκε και μια προσπάθεια κάλυψης του γεγονότος και κυρίως, των δραστών. Η τοπική κοινωνία της Κόνιτσας διχάστηκε σε σημαντικό βαθμό, καθώς, από τη μια υπήρξε η καταδίκη, από την άλλη η συγκάλυψη.

Έτσι και αλλιώς, φορείς της περιοχής, με προεξάρχουσα την τοπική εκκλησία και τον προκαθήμενό της, είναι «μαικήνες» της ΧΑ εδώ και χρόνια. Από τότε που ο μητροπολίτης Κονίτσης αναφερόταν στα νεοναζιστικά της τάγματα με φανερή προτίμηση: «Να μην αργήσει ο καιρός που τις μαύρες μπλούζες που φοράτε τώρα που αγωνίζεστε θα τις αντικαταστήσετε με γαλάζιες και άσπρες μπλούζες. Αυτή είναι η ευχή μου» έλεγε πριν από μια οκταετία περίπου, σε μια από τις «γιορτές Γράμμου», εκφράζοντας φανερά τη μύχια ελπίδα νομιμοποίησης που είχαν μεταξύ άλλων πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Σήμερα βέβαια, η ηγετική ομάδα της ΧΑ είναι καταδικασμένη και στη φυλακή, ενώ ο γιαννιώτης στην καταγωγή και τακτικός θαμώνας των γιορτών του μητροπολίτη και πρώην βουλευτής, Χρήστος Παππάς διαφεύγει τη σύλληψη.

Ο πρόεδρος της ΧΑ Νίκος Μιχαλολιάκος σε βίντεο που συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία της δίκης, αναφέρει τον μητροπολίτη Ανδρέα ως «μαικήνα» της οργάνωσης: «Αυτοί που είναι διαμάντια στην Εκκλησία, τους έχω μετρήσει και ζυγίσει, να ξέρεις, είναι: Ο Ανδρέας ο Κονίτσης, ο λεβέντης. Πλήρωνε και το γραφείο μας, όποτε είμαστε...». Η Μητρόπολη Κόνιτσας με ανακοίνωσή της ωστόσο, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του έγκλειστου πλέον, Μιχαλολιάκου.

Η δίκη για την υπόθεση της επίθεσης στον καθηγητή αναμένεται την προσεχή άνοιξη, στις 26 Μαρτίου 2021.

Δεν είναι όμως η μόνη υπόθεση στην οποία ενέχονται ακροδεξιοί, στελέχη ή συμπαθούντες της ΧΑ στην περιοχή και μετέπειτα συνοδοιπόροι καταδικασμένων πρώην βουλευτών, όπως ο Η. Κασιδιάρης.

Τον περασμένο Μάρτιο, ανήλικοι πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού στην Κόνιτσα, δέχθηκαν επίθεση. Οι καταγγελίες «έδειξαν» γνωστούς δράστες που φέρονται εμπλεκόμενοι και στις απειλές κατά Νιτσιάκου, αλλά και παλιότερα, στις παρενοχλήσεις στο θερινό πανεπιστήμιο στην Κόνιτσα, που διοργανώνει ο καθηγητής. Την επίθεση καταδίκασε ο Δήμος Κόνιτσας, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και άλλοι φορείς, πολιτικοί και μη.

Ωστόσο, και πάλι υπήρξε η έντονη αίσθηση (που υπάρχει ακόμα), της προστασίας των αυτουργών λόγω εντοπιότητας και σχέσεων.

Ακόμα και η αστυνομία, στην τότε ανακοίνωσή της για το γεγονός, «φωτογράφισε» τους δράστες: Ένας 30χρονος, τρεις ανήλικοι τότε και ένας ακόμα ενήλικος που αναζητούνταν, σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο του Σαββάτου, 23 Μαρτίου 2019.

Κάποιοι εξ αυτών από το 2017 κιόλας, φέρονται να συμμετείχαν σε επεισόδιο στο πανηγύρι της Βίτσας και να απείλησαν με μαχαίρι παρευρισκόμενους.

Για να συμπληρωθεί το «προφίλ», εις εξ αυτών και φερόμενος ως βασικό πρόσωπο στον ακροδεξιό πυρήνα της περιοχής, εμφανίζεται σε φωτογραφίες στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που σκοτώθηκε σε ένοπλη συμπλοκή με την αλβανική αστυνομία.

Πάντως, όχι μόνο δεν «βρέθηκαν», παρότι γνωστοί και μη εξαιρετέοι, ειδικά εις εξ αυτών που έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ζαγόρι και φέρεται να είναι το «κοινό πρόσωπο» σε όλα τα περιστατικά, αλλά και η υπόθεση παραμένει στα συρτάρια της αστυνομίας της Κόνιτσας, μέχρι σήμερα.

Είναι ενδεικτικό ότι η τότε δημοτική αρχή της Κόνιτσας, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που οργανώθηκε στην πόλη, κατά των ρατσιστικών επιθέσεων. Τέθηκε μόνη της στο περιθώριο, χρησιμοποιώντας τοπικιστικά επιχειρήματα που στην πράξη, διαιωνίζουν το πρόβλημα και το συντηρούν, τη στιγμή που σύσσωμες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις του νομού βρέθηκαν στην πόλη για μια συμβολική καταδίκη των ακροδεξιών.

Η βασική δικαστική υπόθεση των νεοναζί στην Ελλάδα, φαινομενικά έκλεισε πριν από μερικές μέρες, με την καταδίκη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης. Οι υποθέσεις δεν έκλεισαν όλες όμως και ειδικά αυτές των Ιωαννίνων, φαίνεται ότι έχουν αρκετό δρόμο μπροστά τους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back