Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανοίγει το Ιτς Καλέ

Εικόνα του άρθρου Ανοίγει το Ιτς Καλέ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2021, 13:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα νέα μέτρα… «απελευθέρωσης» περιλαμβάνεται και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων. Μόνο που η προσέγγιση των αρχαιολογικών χώρων μπορεί να γίνει μόνο με ποδήλατο ή με τα πόδια, κι όχι με αυτοκίνητο. Παράλληλα, απαγορεύεται η μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο. Οπότε, οι επιλογές είναι είτε περιορισμένες είτε απλά δεν υπάρχουν. 

Στην περίπτωση των Ιωαννίνων, τα νέα δεδομένα σημαίνουν ότι οι Γιαννιώτες δεν μπορούν να πάνε μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης. 

Ωστόσο, εντός του Δήμου Ιωαννιτών, υπάρχει ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, που για τους πολίτες αποτελούσε δημοφιλή προορισμό προ πανδημίας. Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο του Ιτς Καλέ που, όπως έχουν τα πράγματα, ανοίγει από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου (διευκρίνιση: δεν ανοίγουν τα μουσεία) και τον οποίο αρκετοί, τουλάχιστον, Γιαννιώτες μπορούν να τον προσεγγίσουν χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, για την επίσκεψη σε υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, όπως και η τήρηση αποστάσεων. Οι επισκέπτες θα στέλνουν sms 6.

Το Ιτς Καλέ είναι κλειστό εδώ και πέντε μήνες.

Για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων στη χώρα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του μέσα στην εβδομάδα με το επιχείρημα ότι όλους αυτούς τους μήνες δεν έγινε «καμία προπαρασκευή για το ασφαλές  άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των χώρων πολιτισμού». Είχε συνδέσει δε την ξαφνική αυτή κίνηση της πολιτείας στους σχεδιασμούς για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στις 25 Μαρτίου, «στον οποίο οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία προορίζονται να αποτελέσουν το ‘σκηνικό’».


Photo credit: Δημ. Κατσάνος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back