ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανησυχία και ετοιμασίες…

Εικόνα του άρθρου Ανησυχία και ετοιμασίες…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2020, 12:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Επί ποδός» βρίσκονται οι υγειονομικές δομές στα Γιάννενα, προετοιμαζόμενες να αντιμετωπίσουν το βάρος που προκαλεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο, καταγράφηκαν 107 κρούσματα στο νομό Ιωαννίνων και μόνο τις πρώτες οκτώ μέρες του Οκτωβρίου, ο ΕΟΔΥ αναφέρει ήδη 93 κρούσματα.

Δυστυχώς, τόσο στην περιοχή, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, διαφαίνεται το βασικό πρόβλημα του συστήματος υγείας, που κρύβεται κάτω από το «επικοινωνιακό χαλί» τους τελευταίους μήνες: η έλλειψη προσωπικού.

Παρότι ανακοινώνονται νέες δομές και υποδομές, όπως η προσπάθεια αποσυμφόρησης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με τα κοντέινερ ή ο (υπό συζήτηση) σχεδιασμός για πτέρυγα νοσηλείας στον όροφο του Πολυδύναμου, στο Χατζηκώστα, το βασικό πρόβλημα παραμένει η διαθεσιμότητα προσωπικού, που αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, ώστε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Οι υγειονομικοί λένε και ξαναλένε ότι δεν γίνεται να υποστηρίζονται ταυτόχρονα, από τους ίδιους ανθρώπους, ανάγκες κλινικών και άλλων δομών και ταυτόχρονα, η «υπηρεσία covid», για προφανείς λόγους. Το περιστατικό με το κρούσμα στην Παθολογική του Χατζηκώστα, είναι ένα παράδειγμα.

Ένα πλάνο είναι η «ένταξη στη μάχη» των Κέντρων Υγείας. Ήδη, στα Γιάννενα οι ουρές που σχηματίζονται στο πρώην ΙΚΑ είναι μεγάλες και πρέπει να σημειωθεί η εξυπηρέτηση θα είναι στο δεδομένο ωράριο της δομής. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επίσης, με προκήρυξη της Πολιτικής Προστασίας, θα προσληφθούν για οκτώ μήνες, 12 «ιχνηλάτες» σε όλη την Ήπειρο, 6 εκ των οποίων στα Γιάννενα. Η προθεσμία αιτήσεων είναι μέχρι τη Δευτέρα, ενώ λογικά, θα χρειαστεί και κάποιος χρόνος για εκπαίδευση αυτών των άνθρώπων.

Η γενική εικόνα ωστόσο, είναι ότι υπάρχει αγώνας δρόμου, αλλά πίσω από τις ανάγκες και χωρίς επαρκή προετοιμασία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back