Oikonomou pisoi

Αναζητώντας λύσεις για τα φαινόμενα βίας

Εικόνα του άρθρου Αναζητώντας λύσεις για τα φαινόμενα βίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2022, 21:38

Το νομικό πλαίσιο περί ειδεχθών εγκλημάτων και την προστασία γυναικών και παιδιών από τη βία, παρουσίασε ο υφυπουργός  Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας στην Ελεούσα, όπου ήταν ο βασικός ομιλητής σε σχετική εκδήλωση του Δήμου Ζίτσας.

 «Η πολιτεία οφείλει να ευαισθητοποιεί την κοινωνία και να βρίσκει λύσεις προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να περιορίσουμε φαινόμενα βίας, πολλώ δε μάλλον να φτάσουμε να τα εξαλείψουμε» είπε και πρόσθεσε ότι «ήδη υπάρχει το Εθνικό Σχέδιο δράσης με τη συμμετοχή 11 υπουργείων ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην αντιμετώπιση της βίας μέσα από το νόμο αυστηροποιώντας τις ποινές για αδικήματα που αφορούν στη βία κατά των γυναικών και των παιδιών».  

Ο αντιεισαγγελέας Εφετών Βαγγέλης Μάστακας από την πλευρά του, τόνισε ότι «πολλές φορές χρησιμοποιείται ως άλλοθι η πανδημία, ο εγκλεισμός, αλλά και ο αλκοολισμός ή οι ψυχικές ασθένειες. Όμως οι δράστες δεν ξεκίνησαν να κακοποιούν λόγω των παραπάνω συνθηκών γι’ αυτό οι γυναίκες θα πρέπει να δείχνουν μηδενική ανοχή και να αρχίσουν να μιλούν από την πρώτη στιγμή γιατί συνήθως η βία κλιμακώνεται και αρκετές φορές οδηγεί στο θάνατο. Σε μια ιδανική κοινωνία θα πρέπει η πρόληψη να υπερισχύει της καταστολής. Όσο πιο επιτυχημένη είναι η πρόληψη τόσο μειώνεται η καταστολή».

Μίλησε ακόμα η παιδοψυχολόγος-επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ Ιουλιανή Κούλλουρου, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας, αναφέρθηκε «στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια στην εφηβεία,  τους προβληματισμούς αλλά και το ρόλο της οικογένειας, του εκπαιδευτικού συστήματος και εν γένει του κοινωνικού περίγυρου στη διαμόρφωση χαρακτήρων και στη διαχείριση του εύθραυστου ψυχικού κόσμου των εφήβων».

Την ημερίδα συντόνισε η αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη η οποία κλείνοντας τις εργασίες υπογράμμισε: «είναι πλέον ξεκάθαρη η ηθική, προσωπική και συλλογική, κοινωνική μας ευθύνη στην πάταξη της έμφυλης βίας και των διακρίσεων με γνώμονα το φύλο. Σήμερα μέσα από αυτή τη συζήτηση αναδείχθηκε πως η γυναίκα βρίσκεται στο προσκήνιο και θα πρέπει να παραμείνει εκεί».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back