Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ανάπτυξη για την κοινωνία και όχι για την ελίτ»

Εικόνα του άρθρου «Ανάπτυξη για την κοινωνία και όχι για την ελίτ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2019, 11:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Η Ήπειρος δικαιούται να βρει τον αναπτυξιακό της δρόμο», τόνισε σε δηλώσεις του στα Γιάννενα ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης είναι σε διήμερη επίσκεψη στην Ήπειρο για θέματα της αρμοδιότητας του, αλλά και για τα εγκαίνια της Πανηπειρωτικής Έκθεσης στα Γιάννενα.

Στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ηπείρου, όπως επισήμανε ο υπουργός, συμμετέχει και το υπουργείο Ναυτιλίας, αξιοποιώντας τα δύο σημαντικά λιμάνια, της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας. Πρόσθεσε πως αυτά «μπορούν να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, σε συνδυασμό και με τους οδικούς άξονες την Ιόνια και την Εγνατία Οδό, οι οποίοι μπορούν να συνδέουν την δραστηριότητα των λιμανιών, με την συνολικότερη αναπτυξιακή διαδικασία, που πρέπει να προωθηθεί στην Ήπειρο».

«Η κυβέρνηση προωθεί «συστηματικά και επίμονα τη δίκαιη ανάπτυξη, το  οικονομικό αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να καρπώνεται η κοινωνία και όχι  η οικονομική ελίτ» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα σημαντικά περιφερειακά λιμάνια της χώρας, χρησιμοποιώντας τον όρο «υπο-παραχωρούνται για συγκεκριμένες δραστηριότητες», για την ιδιωτικοποίησή τους.

Ο υπουργός υπογράμμισε ωστόσο πως το ελληνικό δημόσιο «κρατάει την κυριότητα των λιμανιών και οι Οργανισμοί Λιμένα μπορούν με συγκεκριμένη διαγωνιστική διεθνή διαδικασία, να προκηρύξουν συγκεκριμένες επενδυτικές δραστηριότητες, σε διάφορους τομείς, αναλόγως με τις δυνατότητες του κάθε λιμανιού».

«Δεν παραχωρήθηκε η κυριότητα των λιμανιών και αυτό είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ανάλογο μοντέλο ακολουθείται στο 86% των μεγάλων λιμανιών της Ευρώπης. Ο Φώτης Κουβέλης συνέχισε λέγοντας ότι με την διοίκηση του ΟΛΗΓ υπάρχει «εξαιρετική συνεργασία», ενώ εκτιμά πως οι διαγωνιστικές διαδικασίες σύντομα θα αρχίσουν.

Παράλληλα δε, σημείωσε πως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, πέραν της εμπορικότητας λόγω της θέσης του μπορεί να αναπτυχθεί και στους τομείς του τουρισμού, την κρουαζιέρα, την ακτοπλοΐα καθώς και σε άλλες δραστηριότητες.

Ο υπουργός σήμερα Πέμπτη θα είναι στην Πρέβεζα, θα επισκεφτεί την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και θα έχει συνεργασία με το λιμεναρχείο.

Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό, είπε πως εντείνονται οι έλεγχοι και τα μέτρα επιτήρησης και πως «εφοδιάστηκε το λιμεναρχείο Πρέβεζας με ένα σύγχρονο και γρήγορο σκάφος».

Πρόσθεσε ότι ανέφερε, πως σε όλες τις ελληνικές θάλασσες έχουν βεβαιωθεί 9000 παραβάσεις παράνομης αλιείας.

Για την επάρκεια δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε μεταξύ άλλων, πως παρά το γεγονός ότι στο διάστημα της μνημονικής περιόδου, το σώμα έχασε 2.000 οργανικές θέσεις και από τις 8.000 που υπάρχουν. «Κάποιες δεν έχουν πληρωθεί, έχει εξασφαλιστεί ο καλύτερος εξοπλισμός σε θαλάσσια σκάφη ,πρωτόγνωρα μέσα, για την νομιμότητα της κίνησης στην θάλασσα» τόνισε.

Επίσης ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα θαλάσσιας επιτήρησης, ενώ έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για να αυξηθεί και ο αριθμός των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και περαιτέρω ο εξοπλισμός του.

Τον υπουργό Ναυτιλίας, συνοδεύουν οι δύο γενικοί γραμματείς τους υπουργείου και ο αρχηγός του Λιμενικού, Σταμάτης Ράπτης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back