Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ανακοίνωσης πεσούσης, πας ανήρ… δεν ξυλεύεται

Εικόνα του άρθρου Ανακοίνωσης πεσούσης, πας ανήρ… δεν ξυλεύεται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2018, 18:00
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για τα καυσόξυλα, προκαλεί την αντίδραση των κατοίκων και του Δήμου Ζαγορίου.

Η απόφαση απαγορεύει τη διάθεση ξύλων από δημοτικά ή δημόσια δάση τα οποία δεν έχουν διαχειριστικές μελέτες ή πίνακες υλοτομίας.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται στα δάση των Καρυών, του Ανθρακίτη και του Καβαλλαρίου. «Στα δάση αυτών των χωριών, όπως και για άλλα στο Ζαγόρι, μέχρι πρότινος υπήρχε άλλη διαδικασία. Σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων και με την έκδοση ρυθμιστικών  διατάξεων καυσοξύλευσης (ΔΑΔ), λύνονταν το πρόβλημα που υπήρχε λόγω έλλειψης μελετών. Φέτος, παρόλο που αρχικά εγκρίθηκε η ίδια διαδικασία (αίτημα του Δήμου προς την Δασική Υπηρεσία και σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου) στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν».

Ο Δήμος αναφέρει ότι αρχικά η διεύθυνση Δασών είχε δώσει έγκριση αλλά την ανακάλεσε στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Δήμος Ζαγορίου τονίζει ότι έχει προωθήσει σειρά διαχειριστικών μελετών (άλλες ολοκληρώθηκαν και ορισμένες έχουν ανατεθεί και εκπονούνται) και πινάκων υλοτομίας.

Αντίθετα, όπως αναφέρει, η Δασική Υπηρεσία «δεν έχει ανταποκριθεί σε όλα ως προς τη σύνταξη μελετών».

Καλεί τέλος την υπηρεσία να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων δασών και να επιτρέψει τη διαδικασία ξύλευσης με όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, ώστε να μη μείνουν τα σπίτια χωρίς καυσόξυλα.



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back