ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανακοινώσεις για μια αλλιώτικη επέτειο

Εικόνα του άρθρου Ανακοινώσεις για μια αλλιώτικη επέτειο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2020, 17:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φορείς, σύλλογοι, πολιτικές οργανώσεις, καλούν στην πορεία της Τρίτης για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στο παλιό πανεπιστήμιο στη Δομπόλη, από τις 17.00 και μετά (ανάλογα με την ώρα κάθε καλέσματος).

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει (προφορικά, δια του υπουργού ΠροΠο) ότι η διαδήλωση απαγορεύεται, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμα η σχετική επίσημη απόφαση, που αναμένεται να υπογραφεί από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ.

Κοινό σημείο των ανακοινώσεων είναι το κάλεσμα, με τήρηση μέτρων (απόσταση, μάσκες κ.λπ.).

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χαιρετίζει την 47η επέτειο και σημειώνει ότι «το  μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες ολόκληρου του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Η κατάθεση στεφανιών θα γίνει κατά μόνας, όπως τονίζει το ίδρυμα.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής, ΒΕΤ, Φυσικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών καλούν στις 17.00, μαζί με το Εργατικό Κέντρο. «Οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, οι φορείς του λαϊκού κινήματος προετοιμάζουμε τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του αντιϊμπεριαλιστικού εορτασμού του Πολυτεχνείου, την διοργάνωση της πορείας στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει τον εορτασμό του Πολυτεχνείου θα πέσει στο κενό» αναφέρουν οι φοιτητές, μεταξύ άλλων.

«Οχτώ μήνες τώρα η κυβέρνηση μας έχει αφήσει τις σπουδές μας στον αέρα. Δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο ώστε να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στα αμφιθέατρά μας, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Δεν έχει προσλάβει καθηγητές, δεν έχει εξασφαλίσει αίθουσες και εξοπλισμό, για να μπορέσουν να διεξαχθούν όλα τα μαθήματα σε ολιγομελή κλιμάκια. Δεν υπάρχει καμία πρόληψη για να έχουν τα ιδρύματα το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό και τα υλικά για τήρηση των κανόνων υγιεινής» προσθέτουν επίσης, δίνοντας και πιο επίκαιρο ύφος στην φετινή επέτειο.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων αναφέρει:

«Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με την εκκωφαντική σιωπή των κομμάτων του ΕυρωΝατοικού μονόδρομου, όλοι μαζί θέλουν να επιβάλουν την απαγόρευση των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου με πρόφαση την πανδημία.Δεν είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που απειλούν τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις του οργανωμένου λαϊκού κινήματος που γίνονται με μέτρα  προστασίας πολύ πιο αυξημένα, απ’ αυτά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς εκεί που την ευθύνη την έχει το κράτος και η εργοδοσία.

Διαολίζονται στην σκέψη πως σήμερα ο ελληνικός λαός, η νεολαία, όπως και πριν 47 χρόνια απαιτούν έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από την χωρά μας, μήνυμα επίκαιρο όσο ποτέ. Τότε οι Αμερικάνοι και ευρωπαίοι σύμμαχοι της στρατιωτικής δικτατορίας επεδίωκαν να βάλουν τους αγώνες του λαού στο γύψο για να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους στην Ανατολική Μεσόγειο μέρος των οποίων ήταν και η διχοτόμηση της Κύπρου».

Το ΚΚΕ (μ-λ) Ιωαννίνων τονίζει: «Σε αυτές τις συνθήκες είναι ακόμα πιο αναγκαίο να υπερασπίσουμε έμπρακτα την πορεία του Πολυτεχνείου. Ενάντια στο σύστημα και στα ψέματά του αλλά και ενάντια σε αυτούς που θα βιαστούν να δείξουν υπευθυνότητα στο σύστημα και να αποδεχτούν (με άποψη κιόλας) την απαγόρευση. Ο λαός και οι οργανώσεις που διαθέτει είναι οι μόνοι να νοιάζονται για την υγεία του, είναι οι μόνοι που μπορούν να περιφρουρήσουν την πορεία από το κράτος, την κυβέρνηση αλλά και από την πανδημία. Πολιτικά, οργανωτικά και υγειονομικά».

Ήδη, στην πορεία καλούν με ανακοίνωσή τους ΑΡΠΙ και ΑΡΠΗ.

Ο Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων, τονίζει:

«Η κυβέρνηση και η πολιτική της μπαίνει σήμερα σε μαζική αμφισβήτηση και αύριο μπορεί να μπει σε ανοιχτή πολιτική κρίση. Η «κεντρώα» αντιπολίτευση «εθνικής ενότητας» του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απαντήσει, πέρα από τις μεγάλες ευθύνες του ως κυβέρνηση. Το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα αποκτά όψεις βαθιάς παρακμής, όπως δείχνουν αντιπροσωπευτικά οι ΗΠΑ. Γενικότερα, το καπιταλιστικό σύστημα παραμένει σε τροχιά κρίσης, αδυνατεί να προσφέρει πλέον ένα ηγεμονικό κοινωνικό όραμα και να εξασφαλίσει βασικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Για αυτό, οι λαοί αντιστέκονται και δεν παραιτούνται, όπως έδειξε το μεγάλο ξέσπασμα στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, η Βολιβία, η Χιλή και άλλες χώρες. Εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν μια εναλλακτική κοινωνική προοπτική ενάντια στον καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back