Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 9% την Παρασκευή, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν πέντε μηνών, αφού το Ισραήλ χτύπησε το Ιράν, κλιμακώνοντας δραματικά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και αυξάνοντας τις ανησυχίες για διαταραχές στον εφοδιασμό με πετρέλαιο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωσαν άλμα 6,29 δολάρια ή 9,07% στα 75,65 δολάρια το βαρέλι έως τις 6:15 π.μ., αφού έφτασαν στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 78,50 δολαρίων, το υψηλότερο από τις 27 Ιανουαρίου.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε άνοδο 6,43 δολάρια ή 9,45% στα 74,47 δολάρια το βαρέλι μετά το υψηλό των 77,62 δολαρίων, το υψηλότερο από τις 21 Ιανουαρίου.
Αρκετοί έμποροι πετρελαίου στη Σιγκαπούρη δήλωσαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς αν το χτύπημα θα επηρεάσει τις μεταφορές πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, καθώς θα εξαρτηθεί από το πώς θα ανταποδώσει το Ιράν και αν οι ΗΠΑ θα παρέμβουν.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να παρεμποδίσει έως και 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στην προμήθεια πετρελαίου μέσω επιθέσεων σε υποδομές ή περιορίζοντας τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ, σε ένα ακραίο σενάριο.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα λάβει «σκληρή τιμωρία» μετά την επίθεση της Παρασκευής, από την οποία, όπως είπε, σκοτώθηκαν αρκετοί στρατιωτικοί διοικητές.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε την Πέμπτη τα πλήγματα του Ισραήλ κατά του Ιράν «μονομερή ενέργεια» και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν εμπλέκεται, ενώ κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να μην στοχεύει τα αμερικανικά συμφέροντα ή το προσωπικό στην περιοχή.