ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αλλαγή πολιτικής» ζητάνε οι Οικολόγοι Πράσινοι

Εικόνα του άρθρου «Αλλαγή πολιτικής» ζητάνε οι Οικολόγοι Πράσινοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2019, 13:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν αλλαγή πολιτικής στο θέμα των εξορύξεων. Μέλη των Οικολόγων προσήχθησαν στη Λευκάδα και στα Γιάννενα κατά τις διαμαρτυρίες για τις έρευνες-εξορύξεις υδρογονανθράκων και ακολούθησαν διαβήματα και επιστολές από το κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη πήρανμέρος συνεπικεφαλής της καμπάνιας των ευρωεκλογών Μαρία Πετεινάκη και η υποψήφια ευρωβουλευτής Χριστίνα Ευθυμιάτου, αλλά και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς και ο βουλευτής Γιάννης Τσιρώνης.
Οι εκπρόσωποι του κόμματος κατέθεσαν το σκεπτικό των αντιρρήσεών του, καθώς και προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος από εξορύξεις υδρογονανθράκων, τις οποίες προτείνουν στην Κυβέρνηση ως ελάχιστο δείγμα θετικής ανταπόκρισης.

Ζήτησαν αυστηροποίηση της νομοθεσίας για περιοχές Natura σε σχέση με τις εξορύξεις με σαφή εξαίρεση τους από τις νέες και παλαιές συμβάσεις, ρητή απαγόρευση της τεχνολογίας υδραυλικής ρηγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη φυσικού αερίου, απαγόρευση εξόρυξης πετρελαίου σε θαλάσσιες περιοχές, και δημοσιοποίηση των περιβαλλοντικών σχεδίων δράσης που έχουν εγκριθεί με τις συμβάσεις έρευνας και εξόρυξης.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς πρότεινε να ληφθεί σοβαρά υπόψη αν το κόστος λύσης των συμβάσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι τελικά μεγαλύτερο ή μικρότερο από το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος που θα προκύψει αν αυτές προχωρήσουν.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι κατανοεί τα θέματα και τη σημασία τους, αλλά δεσμεύθηκε μόνο να απαντήσει μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου για το «αν οι προτάσεις μπορούν να μπουν σε διαδικασία συζήτησης, μετά και από διαβούλευση με τους συνεργάτες του».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν ότι «το θέμα των εξορύξεων, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων αποτελεί κόκκινη γραμμή και λόγο απόσυρσης της κυβερνητικής στήριξης». Θα περιμένουν τις απαντήσεις του πουργού Περιβάλλοντος και της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τα γεγονότα σε Λευκάδα και Γιάννενα και την ολοκλήρωση της ανακοινωθείσας ΕΔΕ.

«Με βάση και τις απαντήσεις το θέμα θα συζητηθεί τα αρμόδια όργανα του κόμματος (Πανελλαδικό Συμβούλιο και Συνέδριο) το αμέσως επόμενο διάστημα», σημειώνουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back