Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ του 2016

Εικόνα του άρθρου Αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ του 2016
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2016, 14:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα κλίμακα υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων φέρνει το  νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Προκειμένου να  εξασφαλίσει τα φορολογικά έσοδα που θα έχανε από τη μείωση των  αντικειμενικών αξιών, το υπουργείο Οικονομικών μειώνει το αφορολόγητο  από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ ενώ θεσπίζει νέα κλιμάκια με  συντελεστές που θα φτάνουν ακόμη και το 1,15% για μεγάλες περιουσίες άνω  των δύο εκατομμυρίων ευρώ.


Ειδικά για όσους έχουν ακίνητα σε ακριβές περιοχές –για τιμές ζώνης άνω των 4000 ευρώ δεν υπήρξε μείωση των αντικειμενικών αξιών- οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μεγάλες καθώς για περιουσίες τις τάξεως των 400.000 ευρώ μόνο ο συμπληρωματικός φόρος θα ανέλθει στα 425 ευρώ από 100 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.

Design


Για πρώτη φορά, στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων θα υπαχθούν και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα τα οποία μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν του συμπληρωματικού φόρου.

Πέρα από την αύξηση του συμπληρωματικού φόρου –τόσο με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης όσο και με την αύξηση των συντελεστών αλλά και τη μείωση του αφορολογήτου- επέρχονται και άλλες αλλαγές:

1.      Στα νομικά πρόσωπα, αυξάνεται ο συμπληρωματικός φόρος κατά 10% από 0,5% στο 0,55%.

2.      Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για την παραγωγή και την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, παύουν να απαλλάσσονται από τον συμπηρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ και θα φορολογούνται στο εξής με 0,1%

3.      Αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κυρίου φόρου επί των οικοπέδων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back