Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αλ. Καχριμάνης: «Δεν δέχομαι σκιές περί αδιαφάνειας»

Εικόνα του άρθρου Αλ. Καχριμάνης: «Δεν δέχομαι σκιές περί αδιαφάνειας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2020, 22:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Δεν δέχομαι σκιές περί αδιαφάνειας, δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να το πει αυτό. Δεν μπορεί το έργο της Περιφέρειας να είναι διαφανές, δεν μπορεί το έργο της Πρέβεζας να ελέγχεται και να εγκρίνεται από τους αρμόδιους χρηματοπιστωτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς, και τα αντίστοιχα έργα στα Γιάννενα και την Ηγουμενίτσα να χαρακτηρίζονται ως αδιαφανή» είπε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Η τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη ήρθε μετά το «όχι» του δημοτικού συμβουλίου επί της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της δημοτικής αρχής και της επίθεσής της στην αντιπολίτευση και τη δημοσιοποίηση εκ μέρους του Δήμου Ηγουμενίτσας των λόγων για τους οποίους είπε «όχι» στη συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης για ανάλογο έργο με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο κ. Καχριμάνης υπεραμύνθηκε της διαφάνειας. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει υποστηρίξει ότι το έργο δεν συμφέρει τον Δήμο. Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν κινηθεί και οι τοποθετήσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης στα Γιάννενα, επιμένοντας παράλληλα στην ύπαρξη ελλιπών μελετητικών στοιχείων. Η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη έχει δηλώσει επιπλέον ότι η ψήφος της κατά της προγραμματικής σύμβασης ήταν «ψήφος κατά της αδιαφάνειας», δίνοντας έμφαση στη μη τήρηση των διαδικασιών.

Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να υπογραμμίσει τα περί διαφάνειας, έφερε στο τραπέζι το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, ένα έργο για το οποίο οι διαγωνιστικές διαδικασίες «τρέχουν» με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου. Το έργο αυτό θα γίνει με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με τον κ. Καχριμάνη να αναφέρει ότι δεν επιλέχθηκε η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), γιατί, όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το έργο, δεν υπήρχε η νομοθεσία για ΣΕΑ.

Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι ο κ. Καχριμάνης… κατήγγειλε ότι η διακήρυξη για το έργο με ΣΔΙΤ ήταν φωτογραφική. «Με δική μου απόφαση εξαλείφθηκε ένας περιοριστικός όρος για τη συμμετοχή εταιριών που είχε τεθεί στην αρχική διακήρυξη» τόνισε, κάνοντας λόγο παράλληλα για «σολομώντεια λύση». Όταν ρωτήθηκε σχετικά για «τη φωτογραφική διακήρυξη», πάντως, ο περιφερειάρχης είπε: «Δεν λέω ότι έγινε εσκεμμένα».

Εκτενής ήταν η αναφορά στον Δήμο Ηγουμενίτσας, με τον κ. Καχριμάνη να εστιάζει κυρίως στις αποκλίσεις για τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων. Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι την καταγραφή των φωτιστικών σωμάτων την είχε κάνει η εταιρία NAMA (όπως και για τους Δήμους Αρταίων και Πρέβεζας) η οποία συνεργάστηκε με την ομάδα έργου που είχε ορίσει η τότε αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη. Όπως είπε, ο ίδιος αποδέχτηκε ότι είχε λάθος στην καταγραφή και ζήτησε να γίνουν διορθώσεις.

Δεν αποδέχτηκε όμως τα άλλα επιχειρήματα του Δήμου Ηγουμενίτσας (διαβάστε εδώ). Ο κ. Καχριμάνης αιτιολόγησε τον προϋπολογισμό του Δήμου, αποδίδοντας τον στις διεθνείς προδιαγραφές. Όπως είπε, ένας τέτοιος διαγωνισμός δεν γίνεται με βάση την κατανάλωση που καταγράφουν οι μετρητές αλλά βάσει διεθνών προδιαγραφών, που προβλέπουν κατά μέσο όρο λειτουργίας τις 11,9 ώρες το 24ωρο και επί συνόλου των φωτιστικών σωμάτων. «Με βάση αυτό τον υπολογισμό, την ισχύ και τη συμφωνημένη τιμή Δήμου ή Περιφέρειας με τους παρόχους (ΔΕΗ ή ιδιωτικές εταιρίες) υπολογίζεται το ενεργειακό κόστος του διαγωνισμού» είπε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back