Oikonomou pisoi

«Ακόμα λιγότερη δημοκρατία»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2021, 19:13

Με αφορμή την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη θέσπιση ορίων εισόδου ακόμα και σε αυτοδιοικητικά όργανα, η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα και η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, ζητούν «απλή αναλογική, χωρίς ‘προσμίξεις’ και τερτίπια όπως αυτά που συμπεριέλαβε στον προηγούμενο νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πλαγιοδρομήσεις και ‘ναι μεν αλλά’ είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που μπορεί να υπηρετήσει, όσο αυτό είναι δυνατό για ένα εκλογικό σύστημα, τη δημοκρατία και το λαό».

Οι δύο παρατάξεις τονίζουν ότι «τα όρια του 3% ή του 5% δεν περιορίζουν απλά τη συμμετοχή στα όργανα. Έτσι και αλλιώς, το σύστημα εξουσίας και ο καπιταλισμός έχουν αποδείξει στην πράξη ότι πια υπάρχουν πολλοί τρόποι να περιορίζεται και να χειραγωγείται ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Έτσι και αλλιώς, οι εκλογές δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι στην πολιτική πάλη. Η αντίληψη επιβολής ορίων όμως, ο περιορισμός των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που σχεδιάζεται, περπατάει στο ίδιο πεζοδρόμιο με τις αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές πρωτοβουλίες και είναι κομμάτι από το συνολικό σχέδιο εξαίρεσης και γκετοποίησης που είναι σε εφαρμογή σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα».

Συμπληρώνουν ακόμα ότι «η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το τρέχον σχέδιο της αστικής τάξης προετοιμάζει ένα μεγάλο φαγοπότι στο χώρο της αυτοδιοίκησης, με προφάσεις όπως η (δήθεν) ‘έξυπνη πόλη’ και κλείσιμο του ματιού σε ιδιωτικά συμφέροντα. Τα παραδείγματα τα έχουμε ήδη ζωντανά: Λόφος του Στρέφη στην Αθήνα, αντικατάσταση οδοφωτισμού με ‘νομότυπες’ μεν, αδιαφανείς δε διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται και η πλήρης εκχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων στους ιδιώτες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back