Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σπ. Ριζόπουλος: «… ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο»

Εικόνα του άρθρου Σπ. Ριζόπουλος: «… ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2021, 21:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Oι «Ορίζοντες Ηπείρου» με επικεφαλής τον Σπύρο Ριζόπουλο επανέρχονται στο θέμα της καθυστέρησης εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου στην υλοποίηση του έργου «COOFHEA-COOperation for HEAlth» μέσω του Interreg «Ελλάδα-Ιταλία» που αφορά την προμήθεια εξοπλισμού κατά της Covid-19 στα νοσοκομεία της Ηπείρου.

Για την περιφερειακή παράταξη, τα όσα υποστήριξε σε ανακοίνωσή της χτες η περιφερειακή αρχή όχι μόνο δεν αποτελούν απάντηση στα όσα κατήγγειλε αλλά αποτελούν και «μια ομολογία αποτυχίας η μη ανάληψη ευθύνης».

Ο κ. Ριζόπουλος κατήγγειλε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, όντας ένας από τους εταίρους του ευρωπαϊκού έργου, ζητούσε σε πρώτη φάση τα χρήματα που αφορούσαν την Ήπειρο, να ενταχθούν στον τακτικό προϋπολογισμό της «προκειμένου ο περιφερειάρχης να τα μοιράσει όπως ήθελε», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο. Η περιφερειακή αρχή απάντησε κατηγορώντας τον κ. Ριζόπουλο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς» και παρέπεμψε σε πρακτικά της επιτροπής παρακολούθησης του έργου (τα οποία δεν δημοσιοποίησε όμως), στην προσπάθειά της να πείσει ότι ο προϋπολογισμός του έργου για την Ήπειρο αυξήθηκε μετά από παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου. Απέδωσε δε τον κ. Ριζόπουλο χαρακτηρισμούς περί «εμφανούς ζηλοφθονίας»…

Διαβάστε: Ένα έργο Interreg, η Covid-19 και η Περιφέρεια Ηπείρου

Με νέα του, σημερινή ανακοίνωση ο κ. Ριζόπουλος επισημαίνει ότι ο περιφερειάρχης αποφεύγει να τοποθετηθεί στα όσα κατήγγειλε ο ίδιος ότι έγιναν στην πρώτη φάση του προγράμματος που οδήγησε εντέλει σε καθυστέρηση υλοποίησης του έργου. «Με την έγκαιρη έγκριση του προγράμματος που αρχικά παρουσιάστηκε το 2020, σήμερα ο εξοπλισμός θα ήταν ήδη στα νοσοκομεία. Η καθυστέρηση αυτή οδηγεί σε θανάτους, καθότι ο εξοπλισμός που λείπει, δεν επιτρέπει στο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του» τονίζει ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου». Και συνεχίζει: «Τρεις θητείες ο κ. Καχριμάνης έχει εκθέσει το σύστημα της δημόσιας υγείας στην Ήπειρο με τον χειρότερο τρόπο. Πότε προσδοκά να έρθει ο εξοπλισμός; Το παρόν πρόγραμμα δεν έχει ακόμη συμβασιοποιηθεί».

Ενδιαφέρον έχει δε το γεγονός ότι ο κ. Ριζόπουλος επιμένει στα περί διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με αποκλειστική ευθύνη του περιφερειάρχη. «Με την ξεροκέφαλη στάση του οδήγησε στην αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας» αναφέρει. Επισημαίνει δε ότι ο μόνος λόγος που το έργο επανήλθε, μετά το αδιέξοδο που υπήρξε, ήταν γιατί «δεν ήθελαν να χάσουν τα χρήματα οι Ιταλοί και το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας», ενώ προσθέτει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει καμία σχέση με τη διαπραγμάτευση της αύξησης των κονδυλίων, παρά μόνο το υπουργείο Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back