ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αιχμές για κυβέρνηση, αλλά και τοπικούς εκπροσώπους της

Εικόνα του άρθρου Αιχμές για κυβέρνηση, αλλά και τοπικούς εκπροσώπους της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2021, 17:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχολεία και self tests, ταμείο ανάκαμψης, εμβολιασμός, εργασιακά, Εγνατία, κατάσταση στα νοσοκομεία, ήταν επιγραμματικά τα θέματα για τα οποία η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, στους εκπροσώπους της.

Ξεκινώντας από το κεντρικό θέμα της επικαιρότητας, η κα Τζούφη είπε σε όλους τους τόνους ότι το μερικό άνοιγμα των σχολείων, τη Δευτέρα,  γίνεται με πλημμελή τρόπο. «Τα σχολεία έκλεισαν με 2.000 κρούσματα και ξανανοίγουν τώρα, με περισσότερα και κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες» τόνισε και πρόσθεσε ότι, αφενός στους εκπαιδευτικούς δεν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός, αλλά και καμία από τις προτάσεις που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για τεστ από κινητές μονάδες στα σχολεία, συνταγογράφηση των τεστ, δεν έγινε δεκτή.

Ειδικά για τα self tests ανέφερε ότι ουσιαστικά, η οικογένεια φορτώνεται όλη την ευθύνη του ελέγχου και πρόσθεσε επίσης: «Η πλατφόρμα αυτή τη στιγμή προβλέπει μόνο ένα τεστ τη βδομάδα», ενώ η υπουργός Παιδείας έχει ανακοινώσει δύο υποχρεωτικά για τα σχολεία, καθώς και ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα εσπερινά και τις καθαρίστριες.

Κατηγόρησε την υπουργό για «επιμονή στην τράπεζα θεμάτων και το σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων», λέγοντας ότι, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, η επίδραση στο μαθητικό πληθυσμό και τους εισακτέους στα πανεπιστήμια, θα είναι δραματική.

Η εκπαίδευση ήταν η «γέφυρα» για να περάσει στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο τόνισε ότι χρησιμοποιείται ως «όχημα» ιδιωτικοποιήσεων και στην εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα, η κυβέρνηση κάνει τις σχετικές ενημερώσεις στη Βουλή αποκλείοντας επιτροπές της.

«Στην Ήπειρο δεν προβλέπεται κανένα μεγάλο έργο, πλην του Ε65» τόνισε για το ταμείο και υπερασπίστηκε τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «χειρίστηκε θέματα για μόνο ένα έτος εκτός μνημονίων, αλλά κατάφερε να ολοκληρώσει έργα όπως η Ιόνια».

Ειδικά για το Ιωάννινα-Κακαβιά που εγκαταλείφθηκε οριστικά, επισήμανε ότι «τοπικοί παράγοντες και υπουργοί της κυβέρνησης έθρεψαν φρούδες ελπίδες», θυμίζοντας την κριτική που είχε δεχθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο ζήτημα.

Επίσης, για το θέμα των ατελειών στην Εγνατία, η βουλευτής είπε ότι «ο κ. Σπίρτζης προσπάθησε να επιβάλλει ατέλειες» για τους κατοίκους του νομού, ενώ η εκχώρησή της ήταν «υποχρέωση από το μνημόνιο των Σαμαρά-Βενιζέλου». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έχει προχωρήσει το διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια στην Εγνατία, ενόψει ουσιαστικά της ιδιωτικοποίησης, που θα διπλασιάσει σχεδόν το κόστος διέλευσης.

Για το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει ερώτηση, σχετικά και με το αν θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για πληθυσμιακές ομάδες. «Ελπίζουμε η κυβέρνηση να απαντήσει ουσιαστικά και όχι όπως κάνουν συνήθως, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο», τόνισε, στη δεύτερη αιχμή προς τοπικούς παράγοντες της ΝΔ.

Στο ίδιο θέμα, πρόσθεσε ότι το Ταμείο προορίζεται από την κυβέρνηση κυρίως για «ενίσχυση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων», με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής Πισσαρίδη και ουσιαστικά, αποκλείει τις μικρομεσαίες και καινοτόμες-νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς διοχετεύεται ο δανεισμός μέσω συστημικών τραπεζών.

Η κα Τζούφη προειδοποίησε για «έκρηξη της ανεργίας» μόλις σταματήσει το μέτρο της αναστολής εργασίας.
Για τα αιολικά πάρκα, είπε ότι έχουν δοθεί δυνατότητες από τον «περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη» για αγνόηση ακόμα και προστατευόμενων περιοχών.

Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι προχωράει σε «εκδικητικές απολύσεις εις βάρος υγειονομικών», αναφερόμενη και στην περίπτωση της επικουρικής γαστρεντερολόγου του «Χατζηκώστα» και αμφισβήτησε όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση και προσωπικά, ο πρωθυπουργός: «Κάποιοι δεν βρίσκουν κλίνη ακόμα και στις ‘μεταμφιεσμένες’ ΜΕΘ, που γίνονται χωρίς προδιαγραφές» τόνισε, αποδίδοντας και σε αυτό τον παράγοντα, τις απώλειες ανθρώπων από την πανδημία, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back