Τα Γιάννενα είχαν την πιο βεβαρημένη ατμόσφαιρα στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα μικροσωματίδια PM2.5, το 2023. Είχαν επίσης την πρωτιά στις μετρήσεις που έγιναν στην ΕΕ και είναι μια από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις, σε όλη τη βαλκανική.
Σύμφωνα με τη φετινή έκδοση του Air Quality Status Report 2025, της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της ΕΕ, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, στα Γιάννενα.
Τα PM2.5 παρουσιάζουν συγκεντρώσεις πάνω από τα όρια που καθορίζει η ΕΕ (25μg/m3), φτάνοντας το μέσο ετήσιο όρο 28μg/m3, το 2023.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι υποπενταπλάσιες: 5 μg/m3
Για το 2024, η έκθεση δεν διαθέτει ακόμα εκτενή στοιχεία και αναφέρει μόνο προσωρινά, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τα Γιάννενα.
Πάνω από τα όρια είναι και η συγκέντρωση των σωματιδίων PM10 στα Γιάννενα, που φτάνει τα 74 μg/m3 το 2023, στο 90,4 των ημερήσιων συγκεντρώσεων για όλη τη χρονιά. Το όριο που θέτει η ΕΕ, είναι τα 50 μg/m3.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα PM2.5 εκπέμπονται κυρίως από την καύση στερεών καυσίμων για οικιακή θέρμανση, από βιομηχανικές δραστηριότητες και οδικές μεταφορές (EEA, 2024b). Όπως και με τα PM10, μπορούν επίσης να προέρχονται από φυσικές πηγές και να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα.
Συγκεντρώσεις PM2.5 πάνω από την ετήσια οριακή τιμή της ΕΕ παρατηρήθηκαν στην Ιταλία, την Τουρκία και τις περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Τα Γιάννενα κατέχουν την πρωτιά μαζί με σταθμούς στην Κροατία (Σλαβόνσκι Μπροντ), στην Ιταλία (Σαν Βιταλιάνο) και από όλη την περιοχή που καλύπτει η έρευνα, έρχονται πίσω μόνο από το Μπροντ της Βοσνίας, όπου λειτουργεί διυλιστήριο και το Ιγκντίρ στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι τα PM2.5 παρότι θεωρούνται εξαιρετικά επιβλαβή, δεν «προβλέπονται» καν από την ελληνική νομοθεσία, η οποία προβλέπει ελλιπή και προσχηματικά μέτρα…