Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αγρότες, γεννημένοι το ’49: περικοπές έτσι και αλλιώς…

Εικόνα του άρθρου Αγρότες, γεννημένοι το ’49: περικοπές έτσι και αλλιώς…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2016, 21:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνεχίζουν την αλληλογραφία με την κυβέρνηση οι αγροτικές ενώσεις Ιωαννίνων, Άρτας-Φιλιππιάδας και Θεσπρωτίας, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό σύστημα. Με νέα επιστολή της που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και στους υπουργούς και υφυπουργούς Γιώργο Κατρούγκαλο, Τάσο Πετρόπουλο, Βαγγέλη Αποστόλου, Μάρκο Μπόλαρη και στον διοικητή του ΟΓΑ Θανάση Μπακαλέξη, επισημαίνουν τη ρύθμιση  για περικοπή στη σύνταξη του ΟΓΑ σε ποσοστό 60% για όσους συνταξιοδοτηθούν με το νέο σύστημα, αλλά συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα του αγρότη. «Η εφαρμογή του μέτρου αυτού πέραν του ότι αδικεί κατάφορα τους αγρότες, θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πρωτογενής τομέας της χώρας ο οποίος είναι πλέον ο μοναδικός ο οποίος δύναται να συμβάλλει  στην ανάπτυξη και έξοδο από την μακροχρόνια οικονομική κρίση» αναφέρει η ΕΑΣ Ιωαννίνων και προειδοποιεί ότι ένα μεγάλο μέρος των καινούργιων συνταξιούχων θα εξαθλιωθούν.

Ειδικά όμως για τους γεννηθέντες το 1949 που παίρνουν σύνταξη φέτος, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος: έχουν ήδη αγροτικές εκμεταλλεύσεις  που δεν «κλείνουν» όπως μια επιχείρηση (όχι ότι οι διαδικασίες κλεισίματος επιχειρήσεων είναι γρήγορες) και θα επωμιστούν την περικοπή θέλοντας και μη.

«Γι’ αυτό  σας παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε το θέμα λόγω της σοβαρότητάς του και στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας να αρθεί η πραγματοποιούμενη αδικία σε βάρος των αγροτών οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν επωμιστεί τεράστια βάρη τόσο φορολογικά όσο και ασφαλιστικά τα οποία είναι δυσανάλογα με τις εισοδηματικές τους δυνατότητες, αλλά και του υπέρογκου κόστους παραγωγής» τονίζουν οι συνεταιρισμοί στην επιστολή τους.


Στην απάντησή της η  Εύη Μαυροφρύδη, ειδική σύμβουλος του γραφείου κοινωνικής πολιτικής του πρωθυπουργού, ουσιαστικά λέει ότι οι συνταξιοδοτούμενοι από 1/1/2017 θα μπούνε σε μεταβατικό καθεστώς, με λεπτομέρειες που θα καθοριστούν αργότερα. Κατά τα λοιπά, αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα που θέτουν γενικά οι συνεταιρισμοί, για τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού με την πρόβλεψη ότι όσοι εργάζονται και μετά τη σύνταξη, θα έχουν μεγάλες περικοπές και υπερασπίζεται την «ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη», η οποία είναι πολύ μικρή έτσι και αλλιώς, στα 384 ευρώ. Για την «προστασία των απόμαχων παραγωγών» όπως τους χαρακτηρίζει, η κα Μαυροφρύδη παραπέμπει στα κοινοτικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις « για το νέο παραγωγικό δυναμικό της υπαίθρου , ώστε να αναπτύξει ανάλογη δραστηριότητα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομεα και στην δίκαιη ανάπτυξη του».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back