Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζίτσας για τις τιμές γάλακτος

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2020, 20:49

Ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζίτσας με ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «έχει ξεσπάσει και δεύτερο κύμα της πανδημίας και εμείς ακόμη περιμένουμε να δούμε το περίφημο 4ευρω του πρώτου κύματος κορονοϊού».

Για τη «Δωδώνη», αναφέρει ότι «διαρρέει διάφορες πληροφορίες συνεχίζοντας τη διάκριση μεταξύ των παραγωγών σε πέντε κατηγορίες με βάση την ποσότητα γάλακτος και διαμορφώνοντας τελική τιμή κάτω του κόστους παραγωγής για τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών. Επίσης για ορισμένους μικρούς παραγωγούς διατηρείται η ποινή στην τιμή λόγω χαμηλής λιποπρωτεϊνης ενώ σε άλλους παραγωγούς καταργείται».

Με βάση αυτά, ο σύλλογος τονίζει ότι οι «από τη μία οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι που δίνουν το γάλα κάτω του κόστους και δίνουν αγώνα επιβίωσης, από την άλλη λίγοι μεγαλοκτηνοτρόφοι που ενισχύονται. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του  ανταγωνισμού. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

Καταγγέλλει επίσης την περιφερειακή αρχή, ότι είναι «υπέρ αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής» και ότι «υιοθετεί τα ίδια επιχειρήματα με την κυβέρνηση και απέρριψε όλα τα αιτήματά μας που κατατέθηκαν στην ειδική συζήτηση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης».

Μεταξύ άλλων, ο σύλλογος ζητάει:

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας. Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για όσο διαρκεί η πανδημία
  • Οριστική κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
  • Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ σε εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης
  • Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος.
  • Καμία κατάσχεση και κανένας πλειστηριασμός χωραφιού και σπιτιού το ίδιο διάστημα, καμία διακοπή ρεύματος και νερού όπως έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ. Κούρεμα των αγροτικών χρεών, ιδιαίτερα στα δάνεια που έχει αποπληρωθεί δυο και τρεις φορές το αρχικό κεφάλαιο.
  • Να δοθεί επιδότηση για τις ζωοτροφές.
  • Να παρθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και δωρεάν προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back