Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το… άγραφο ακόμα σύστημα εισαγωγής

Εικόνα του άρθρου Το… άγραφο ακόμα σύστημα εισαγωγής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2020, 18:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Υπουργείο Παιδείας εισηγείται νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, το οποίο όμως ακόμα είναι «στις κουβέντες». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ξεκαθάρισε ότι «δεν το έχουμε γραπτά», αλλά από τις συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, φαίνεται ότι περιλαμβάνει τρεις άξονες και ότι είναι αρκετά πολύπλοκο.

Τα βασικά του σημεία είναι ότι ουσιαστικά θα μειώσει τον αριθμό εισακτέων, δραστικά σε βάθος χρόνου και ότι θα δώσει στα ιδρύματα κάτι που ζητούσαν καιρό: να καθορίζουν την εισαγωγή, έχοντας λόγο στα «βασικά» μαθήματα, άρα και τη βαθμολογία, μεγάλο βαθμό. Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει ένα περιορισμό στην επιλογή τμημάτων ώστε να αποτραπεί το «δήλωσε και όπου μπεις». Επί του παρόντος όμως, τίποτε δεν είναι επίσημο.

Ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι στην «προ-σύνοδο» (η κανονική σύνοδος πρυτάνεων ξεκινάει την Πέμπτη και η υπουργός Νίκη Κεραμέως θα πάρει μέρος την Παρασκευή), έγιναν παρατηρήσεις από τους πρυτάνεις, στις (προφορικές ακόμα) προτάσεις του υπουργείου, ειδικά για την κλιμακωτή δυσκολία θεμάτων στις εξετάσεις.

«Αν το υπουργείο είχε αποδεχθεί τον αριθμό εισακτέων που προτείναμε, τότε θα είχαμε υψηλές βάσεις» είπε ο κ. Αλμπάνης, μιλώντας για τα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα τμήματα προτείνουν μεν αριθμούς εισακτέων κάθε χρόνο, ωστόσο δεν εισακούγονται ποτέ από το Υπουργείο Παιδείας, διαχρονικά. Ο τελικός αριθμός είναι συχνά διπλάσιος...

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει εκπεφρασμένη, επίσημη διάθεση του υπουργείου για κλεισίματα σχολών. Υπενθύμισε όμως ότι αρκετά νέα τμήματα, που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τη λειτουργία τους μέχρι τέλος της χρονιάς, δεν λειτουργούν.

Είπε επίσης ότι παρατηρείται φαινόμενο «υπερσυγκέντρωσης» διδακτικού προσωπικού σε μεγάλες πόλεις και ότι τα νέα τμήματα, όπως πχ του πρώην ΤΕΙ, θα πρέπει να «αποκτήσουν ακτινοβολία», αλλά χρειάζονται προσλήψεις μονίμων διδασκόντων.

Σε… άλλα νέα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πήρε μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 790.000 ευρώ, την οποία ο κ. Αλμπάνης χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη», αλλά είπε ότι μπορεί άμεσα να πει πού θα πάνε τα χρήματα: σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση, χωρίς να καλυφθεί όλο το χρέος του ιδρύματος…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back