Τι… μπάλα παίζουμε στην Ήπειρο; Αρκετή και όχι μόνο μπάλα, με βάση τους αριθμούς των επίσημων αθλητικών σωματείων που καταγράφονται στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Σε όλη την Ήπειρο λοιπόν, το 2024, είχαν καταγραφεί επίσημα 235 αθλητικά σωματεία όλων των αθλημάτων. Το 2023, ήταν οκτώ περισσότερα.
Πάνω από τα μισά εδρεύουν στο νομό Ιωαννίνων: 121 συνολικά, το 2024.
Τα περισσότερα ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, είτε αποκλειστικά, είτε διαθέτουν και ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο «βασιλιάς των σπορ» έχει την πρωτοκαθεδρία, πολύ λογικά, δεδομένης της δημοφιλίας του και των πολυπληθών ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων των τεσσάρων νομών.
Αμέσως μετά, ακολουθούν τα σωματεία με κύριο άθλημα το μπάσκετ ή που διαθέτουν και μπασκετικό τμήμα, που είναι συνολικά 29 σε όλη την Ήπειρο.
Το τρίτο πιο δημοφιλές άθλημα, δεδομένων των καταγραφών πάντα, είναι το τένις, με 17 σωματεία και ακολουθούν ο κλασικός αθλητισμός (16), το τάε κβον ντο (14) βόλεϊ (13), τζούντο (9) κ.ο.κ.
Στα μητρώα υπάρχουν καταγεγραμμένα 4 σωματεία ΑμεΑ, με διάφορα αθλητικά τμήματα.
Στα ενδιαφέροντα είναι ότι στην Ήπειρο υπάρχει σωματείο τσιρλίντινγκ, αλλά και 3 σύλλογοι που ασχολούνται με το συνεχώς ανερχόμενο πετάνκ ή εδαφοσφαίριση.
Επίσης: υπάρχουν 2 σύλλογοι μπριτζ, 7 σκακιστικοί, 2 ξιφασκίας, 1 χιονοδρομίας.
Μόνο και μόνο το πλήθος των συλλόγων, υποδηλώνει και τις ανάγκες για λαϊκό, μαζικό αθλητισμό και όχι απλά τη λειτουργία των σωματείων, που δεν έχει πάντα τα ίδια κίνητρα.
Τα 55 από τα 121 επίσημα σωματεία του νομού Ιωαννίνων ασχολούνται βασικά ή επικουρικά με το ποδόσφαιρο.
Τα 10 από τα 13 κολυμβητικά σωματεία εδρεύουν στο νομό Ιωαννίνων, όπου δημόσιο κολυμβητήριο υπάρχει μόνο ένα και ταλαιπωρημένο από τα χρόνια.
Επίσης, στα Γιάννενα υπάρχουν 10 σωματεία μπάσκετ.
Αν ληφθεί υπόψη το πλήθος ανθρώπων που συγκεντρώνουν τα σωματεία, γεννιέται αυτόματα το ερώτημα, που «χωράνε» όλοι και όλες που θέλουν να αθληθούν από μόνοι τους, σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, με ελεύθερες ώρες για το κοινό.
Αυτές, ειδικά στα Γιάννενα, δεν περισσεύουν. Συχνά δεν υπάρχουν καν. Η έννοια του «μαζικού αθλητισμού» δεν αφορά μόνο τον συλλογικό αθλητισμό, αλλά όλο τον κόσμο. Λείπουν οι μικρές υποδομές στις γειτονιές και όπου υπάρχουν, είναι εγκαταλειμμένες και οριακά (ή και πέρα από το όριο), επικίνδυνες.
Πέραν τούτων, ενδιαφέρον έχει και η «διασπορά» των αθλημάτων. Ο ΠΑΣ Γιάννινα παραμένει ο πιο πολυαθλητικός σύλλογος των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, με οκτώ τμήματα. Τόσα έχει, πιο εξειδικευμένα στις πολεμικές τέχνες ωστόσο, ο «Άτρωτος» Ιωαννίνων.
Άλλος ένας ιστορικός και πολυαθλητικός σύλλογος είναι ο Σπάρτακος Ιωαννίνων με τέσσερα τμήματα και ολυμπιακά μετάλλια (όπως και η κωπηλασία). Αρκετά τμήματα έχουν επίσης ο Άτλας Ιωαννίνων και ο ΑΓΣΙ. Εκτός νομού Ιωαννίνων, ο Πύρρος Άρτας διαθέτει τα περισσότερα επίσημα τμήματα.
Στην Ήπειρο δρούνε ακόμα 4 κωπηλατικά σωματεία, 1 χιονοδρομικό, καθώς και 1 ποδοσφαιρικό ομάδας γυναικών.