Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

8η στον πίνακα ανεργίας η Ήπειρος

Εικόνα του άρθρου 8η στον πίνακα ανεργίας η Ήπειρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2021, 12:25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ένα από τα χειρότερα οικονομικά της τελευταίας δεκαετίας, βρήκε την ανεργία στο 16,2% πανελλαδικά και στο 17,2% στην Ήπειρο.

Η Ήπειρος έχει ένα από τα σχετικά χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας και βρίσκεται στην 8η θέση, ανάμεσα σε 13 Περιφέρειες.

Φυσικά, τόσο τα υψηλά ποσοστά, όσο και η παρατεινόμενη ανεργία ή και η επισφαλής-περιοδική απασχόληση, δεν επιτρέπουν καμία ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Πίσω από τους αριθμούς και τα ποσοστά εν τω προκειμένω, υπάρχει και η διάσταση ότι, λόγω αναστολών εργασίας δεν καταγράφονται πολλές απολύσεις. Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν ανοίξει η αγορά και παρέλθει η «περίοδος ασφαλείας» για εργαζόμενους-ες σε αναστολή…

Ακόμα και σε επίπεδο αριθμών όμως, το πρόβλημα αποτυπώνεται ορατά:

  • Η Ήπειρος έχει το μικρότερο ποσοστό εργατικού δυναμικού στη χώρα, το 46,3% του πληθυσμού της.
  • Πανελλαδικά, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.878.454 άτομα.
  • Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 1,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού λόγω της πανδημίας, κατατάσσει  τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης στους απασχολούμενους, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Το ποσοστό ανεργίας κατά το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους ανήλθε σε 16,8%.

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.445.643 άτομα. Ειδικότερα, οι οικονομικά μη ενεργοί κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.257.408 άτομα.

Photo by Vyacheslav Korneev on Scopio

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back