Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

8η Μαρτίου: Πολλά νοήματα σε μια μέρα

Εικόνα του άρθρου 8η Μαρτίου: Πολλά νοήματα σε μια μέρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2019, 18:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με ανακοινώσεις που μάλλον δεν υπεισέρχονται στην ουσία των ζητημάτων φύλου, των ανισοτήτων και της θέσης της γυναίκας σε μια πατριαρχική κοινωνία, Δήμος και Περιφέρεια χαιρετίζουν την παγκόσμια ημέρα.

Ο δε Δήμος κάνει ένα βήμα πιο πέρα, διοργανώνοντας μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες, απευθύνοντας πρόσκληση σε αθλητικούς συλλόγους «ή/και μεμονωμένους προπονητές πολεμικών τεχνών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εθελοντικά να επικοινωνήσουν από την Τρίτη 12 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο τηλέφωνο 2651072055 και να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους».

Και οι δύο ανακοινώσεις, των δύο επιτροπών ισότητας, ξεκινούν με την ιστορική αναφορά, της καθιέρωσης της 8ης Μαρτίου από τον Ο.Η.Ε. το 1977 ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα  της Γυναίκας. Προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη των Γυναικών του 1910 ως «Διεθνής Ημέρα των Γυναικών». Μέχρι τότε, ως αργία γιορταζόταν μόνο στην ΕΣΣΔ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρει στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων ότι οι γυναίκες «αποδεικνύουν ότι και θέλουν και μπορούν καθημερινά, και συνδυάζοντας την ευαισθησία που τις διακρίνει με την βιωματική γνώση και το σεβασμό και την συνεργασία των δύο φύλων,  ο σκοπός είναι η κατάργηση των ανισοτήτων και της καταπίεσης και φαινομένων λυπηρών όπως η βία και κάθε μορφή αυτής». Εν τέλει, ο Δήμος αναφέρει: «Ουσιαστική ισότητα των φύλων στην πράξη για ισόρροπη ανάπτυξη της κοινωνίας μας» και εύχεται… «χρόνια πολλά».

Στο μήνυμά του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πρέπει «να σταματήσει να ορίζεται η μοίρα μιας γυναίκας από τη γεωγραφική θέση της πόλης ή της χώρας όπου γεννήθηκε. Να σταματήσουν οι πράξεις άνισης μεταχείρισης, οι κάθε είδους κακοποιήσεις γυναικών που δυστυχώς βρίσκονται σε κάθε δελτίο ειδήσεων και αφορούν τόσο τριτοκοσμικές όσο και ανεπτυγμένες χώρες».

Παρατηρεί ακόμα ότι «υφίστανται διαχωρισμοί και κυρίως υπάρχουν ακόμη στερεότυπες αντιλήψεις για το ρόλο του κάθε φύλου, που πρέπει να ανατρέψουμε» και σημειώνει ότι στον Δήμο Ιωαννιτών, επί σημερινής δημοτικής αρχής ιδρύθηκε Δημοτική Επιτροπή Ισότητας.

Αρκετές οργανώσεις έχουν κηρύξει ως απεργιακή την 8η Μαρτίου και καλούν σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, στις 18.00 της Παρασκευής. Η ΕΣΕ Ιωαννίνων αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της: «Για να μπορέσουμε λοιπόν να αντισταθούμε στην εκμετάλλευση που μας επιβάλλεται, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε όλες και όλοι πως όσο εμείς οι ίδιες-οι συνεχίζουμε να αναπαράγουμε τους διαχωρισμούς (φυλετικούς, έμφυλους) που ο καπιταλισμός μας επιβάλλει για να μας καταστείλει, το μόνο που θα καταφέρνουμε στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι μικρές προσωρινές νίκες, οι οποίες δε θα είναι κτήμα όλων μας».


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back