Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Θέμα πρώτο: πολιτιστική συνεργασία

Εικόνα του άρθρου Θέμα πρώτο: πολιτιστική συνεργασία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2017, 20:00
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Συζήτηση για τη και διάδοση του πολιτισμού του Ζαγορίου, σε συνεργασία του Δήμου και των πολιτιστικών συλλόγων, έγινε την περασμένη Τετάρτη στο δημαρχείο Ασπραγγέλων. Στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος ανταποκρίθηκαν οι περισσότεροι ενεργοί πολιτιστικοί φορείς των χωριών του Ζαγορίου, μαζί και ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων. Ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου είπε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία και δράση των πολιτιστικών φορέων είναι αναγκαία από κάθε άλλη φορά μέσα στην κρίση που πλήττει τη χώρα, για να κρατήσουμε τα στοιχεία πολιτισμού που χαρακτηρίζουν το Ζαγόρι και αποτελούν το ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του, αλλά θα πρέπει να δούμε και τι κάνουμε σήμερα για να διασώσουμε, διαδώσουμε και να προάγουμε τον πολιτισμό».

Ο Δήμος έχει αποφασίσει να συνδιοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και να ενισχύει οικονομικά όσο μπορεί, αλλά όχι να χρηματοδοτεί συλλόγους που δεν έχουν να επιδείξουν έργο και δραστηριότητες και περιορίζονται μόνο στην διοργάνωση του παραδοσιακού πανηγυριού.  Επίσης, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου θα επιδιωχθεί να παρουσιάζεται το συνολικό πρόγραμμα των θερινών εκδηλώσεων σε όλες τις τοπικές κοινότητες, σε συνεργασία με τους συλλόγους. Ακόμη, οι σύλλογοι μπορούν να προβάλλουν το Ζαγόρι μέσω των εκδηλώσεων που συμμετέχουν διανέμοντας σχετικό υλικό που εκδίδει ή διαθέτει ο Δήμος, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, οι φορείς του τουρισμού. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, χαιρέτησε την πρωτοβουλία και τόνισε χρειάζεται «μεγαλύτερη συνεργασία από όλους, είμαστε λίγοι, η ιστορία του Ζαγορίου είναι μεγάλη, όπως μεγάλος είναι και ο πολιτισμός του». 

Εκτός από το οικονομικό ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους, οι σύλλογοι ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για την καθαριότητα στα χωριά, για τα οποία ο Δήμος θα διαθέσει τους εργαζόμενους από την κοινωφελή εργασία.

Πλην των συλλόγων που εδρεύουν στο Ζαγόρι, εκπροσωπήθηκε και ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων που έχει έδρα τα Γιάννινα και φέτος συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής με τον πρόεδρο του Γιώργο Παπαλεοντίου να αναφέρεται στις δράσεις και το πολυσχιδές και σημαντικό έργο του, στην μουσική παράδοση (κυκλοφόρησε 9 C.D και αναμένεται ένα διπλό το φθινόπωρο) και την προβολή του Ζαγορίου εντός και εκτός συνόρων, αναδεικνύοντας, όπως είπε, την πολυπολιτισμικότητα του. Ο κ. Παπαλεοντίου κάλεσε τους συλλόγους να συνεργαστούν με  το σύνδεσμο, σημειώνοντας με έμφαση ότι δεν είναι μια κλειστή ομάδα. Στην συνάντηση συμμετείχε και η καταγόμενη από το Δίλοφο, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων Πιπίτσα Δούνια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back