Ντοτη3 Δωδώνη πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Θαμμένα ζωικά απόβλητα, ρύπανση του περιβάλλοντος και τρεις συλλήψεις

Εικόνα του άρθρου Θαμμένα ζωικά απόβλητα, ρύπανση του περιβάλλοντος και τρεις συλλήψεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/10/2025, 23:13
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τα ζωικά απόβλητα από μια κατεστραμμένη μονάδα στην Κέρκυρα κατέληξαν να θάβονται παρανόμως στο προαύλιο μιας εταιρίας κοντά στην Πρέβεζα, κοντά στη Γέφυρα Καλογήρου.

Η σοβαρή αυτή υπόθεση αποκτά αρκετές διαστάσεις. Η πρώτη και η κυριότερη είναι η διαπιστωμένη περιβαλλοντική ρύπανση.

Μάλιστα, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν και σε συλλήψεις

Την όλη υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης, μετά από αίτημα συνδρομής που κατέθεσε το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Αστυνομίας, συνελήφθησαν τρία άτομα -28, 46 και 64 ετών- για περιβαλλοντική ρύπανση που προέκυψε από τον ενταφιασμό αποβλήτων ζωικών προϊόντων. Επίσης, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία άλλων 12 ατόμων που αναζητούνται.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο 28χρονος συλληφθείς με εντολή 40χρονου ιδιοκτήτη εταιρείας, με τη συνδρομή οδηγών φορτηγών και χειριστών μηχανημάτων έργου παρέλαβε οκτώ φορτηγά με απόβλητα ζωικών υποπροϊόντων. Το «φορτίο» αυτό, αφού μεταφέρθηκε δια μέσω γειτνιάζουσας εταιρείας, της οποίας υπεύθυνος λειτουργίας είναι ο 64χρονος συλληφθείς και διαχειρίστρια μια 57χρονη, απορρίφθηκε στο προαύλιο της εταιρίας του 40χρονου. Εκεί στο προαύλιο, τα απόβλητα ενταφιάστηκαν.

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας διαπίστωσε επίσης από την αστυνομική έρευνα ότι τα ζωικά απόβλητα προέρχονταν από επιχείρηση δύο ημεδαπών ηλικίας 64 και 28 ετών που βρίσκεται σε νησί της ελληνικής επικράτειας – στην Κέρκυρα.

Αναφέρεται ακόμη ότι η πρόσβαση στο σημείο όπου κατέληξαν τα απόβλητα, ήταν τεχνηέντως αποκλεισμένη με χρήση μηχανήματος έργου, φορτηγού και μεταλλικών εμποδίων.

Επίσης, στους στεγασμένους χώρους, υφίστανται δύο μονάδες αδρανοποίησης και μία αποτέφρωσης που δεν λειτουργούσαν κατά την αυτοψία, ενώ βρέθηκαν αποτιθέμενοι σε σωρούς, τουλάχιστον 200 τόνοι, ανάμικτων Ζωικών Υποπροϊόντων (ΖΥΠ), συσκευασμένων-μεταποιημένων τροφίμων ζωικής προέλευσης σε αποσύνθεση, αναμεμιγμένων με Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και υλικών συσκευασίας τροφίμων.

«Αποτέλεσμα των ανωτέρω περιγραφόμενων ενεργειών και επεμβάσεων, είναι η πρόκληση ευρείας και εκτεταμένης ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος με ρύπανση και μόλυνση του εδάφους, του υπεδάφους και του υπόγειου υδροφορέα, διαταράσσοντας έτσι την οικολογική ισορροπία της περιοχής και καθιστώντας το περιβάλλον ακατάλληλο για την επιθυμητή του χρήση, επιβαρύνοντας παράλληλα ζώντες και λοιπούς οργανισμούς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα ζωικά αυτά απόβλητα έπρεπε να οδηγηθούν σε καύση.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ διενεργούνται αναζητήσεις στα όρια του αυτοφώρου για τον εντοπισμό των υπόλοιπων εμπλεκομένων.

Στην όλη επιχείρηση, συμμετείχαν και αστυνομικοί του Τμήματος Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Άρτας, αλλά και επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Παραμένει ωστόσο ένα ερώτημα τι θα γίνει με την πραγματική και νόμιμη διαχείριση των ζωικών αυτών αποβλήτων.

ΣΧΟΛΙΑ
Νοστρόμο
Είναι πιο εύκολο να αφήσεις την παρανομία να λειτουργήσει με τους πλάγιους (και εν τέλει κολάσιμους) τρόπους, παρά να δεχτείς τον βαρύ κι ασήκωτο λογαριασμό της διαχείρισης των αποβλήτων που δεν προτίθεται να πληρώσει κανείς, ούτε η ασφαλιστική, αλλά ούτε και το Κράτος. Τα Υπουργεία σας μέσα...
Τζαναρντι
Σωστά τα λες. Βρήκαν τις ημέρες της αργίας και κινήθηκαν. Αλλά, τόσο δρόμο έκαναν, από την Κέρκυρα ως την Φιλιππιαδα. Πορθμειο, αστυνομία.. Δεν βρέθηκε κάποιος να τους σταματήσει;;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
syndromi piso