Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θα σωθεί αυτή η πλατεία;

Εικόνα του άρθρου Θα σωθεί αυτή η πλατεία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2019, 01:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρόθεση-εξαγγελία της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων να μην προχωρήσει στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, για την οποία είχε γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, εξακολουθεί να απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο. Και δικαιολογημένα…, από τη στιγμή που η δημοτική αρχή στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην «αίσθησή της ότι αυτή η εικόνα (σ.σ. το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού) δεν εκφράζει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας», όπως επανέλαβε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου.

Το θέμα έθεσε εκ νέου ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ζητώντας τους να πάρουν θέση. Mέχρι στιγμής κανένας φορέας δεν έχει πάρει θέση.

Ο κ. Μπέγκας ζήτησε από τον δήμαρχο να επιδιώξει μια συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς και τους μελετητές πριν πάρει η δημοτική αρχή την τελική της απόφαση. Ξεκαθάρισε δε ότι «δεν υπάρχει μαύρη πλατεία, υπάρχει μόνο μαύρη διακινούμενη πληροφορία. Αυτά είναι δείγματα τρόπου άσκησης πολιτικής, και οφείλουμε να τα καυτηριάσουμε».

Ο κ. Ελισάφ απέφυγε πάντως να καταδικάσει τα όσα είπε ο κ. Μπέγκας, και περιορίστηκε να επαναλάβει την «αίσθηση» της δημοτικής αρχής, χωρίς να θίξει καθόλου το ευαίσθητο θέμα της ακύρωσης ενός επιστημονικού εργαλείου, όπως είναι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. «Είπαμε ότι θα ξαναδούμε το θέμα καθώς πρόκειται για μία παρέμβαση με μεγάλο προϋπολογισμό που θα σημαδέψει την πόλη για τα επόμενα χρόνια και θα πάρουμε μία οριστική απόφαση», τόνισε ο δήμαρχος.

Για την πλατεία, τοποθέτηση έκανε λίγο αργότερα και ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, ο οποίος κάθε άλλο παρά αποδέχτηκε τα περί «επισκευών» της πλατείας και την άποψη του δημάρχου για εξοικονόμηση πόρων. «Καμία οικονομία δεν μπορεί να σώσει αυτή την πλατεία όπως είναι σήμερα» τόνισε.

Ο κ. Μπέγκας, στην όλη συζήτηση, έθεσε και μια άλλη παράμετρο που σχετίζεται με την πρόσκληση του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» που φέρει τον τίτλο «Επενδύσεις σε έργα αστικής αναζωογόνησης». Σε αυτή την πρόσκληση υπάρχει ένα διαθέσιμο ποσό για έργα ύψους 6 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα υπερδέσμευσης που φτάνει στα 12 εκατ. ευρώ, και αφορά αποκλειστικά και μόνο έναν δικαιούχο: τον Δήμο Ιωαννιτών. Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος ετοιμάζεται να καταθέσει μόνο μία πρόταση, αυτήν της ανάδειξης κοινόχρηστων χώρων στο Κάστρο των Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Και ώριμες προτάσεις, εκτός από αυτήν της πλατείας, δεν υπάρχουν άλλες…

* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back