Ντοτη3 Δωδώνη πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

89 δευτερόλεπτα πριν την «Αποκάλυψη»

Εικόνα του άρθρου 89 δευτερόλεπτα πριν την «Αποκάλυψη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2025, 10:09
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι Ατομικοί επιστήμονες έφεραν το «Ρολόι της Ημέρας της Κρίσεως» πιο κοντά στα μεσάνυχτα από ποτέ, αναφέροντας τις ρωσικές πυρηνικές απειλές εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία, τις εντάσεις σε άλλα καυτά σημεία του πλανήτη, τις στρατιωτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και την κλιματική αλλαγή ως παράγοντες που υποκρύπτουν τους κινδύνους παγκόσμιας καταστροφής.

Το Bulletin of the Atomic Scientists έθεσε το ρολόι στα 89 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, το θεωρητικό σημείο του αφανισμού. Αυτό είναι ένα δευτερόλεπτο πιο κοντά από ό,τι είχε ρυθμιστεί πέρυσι. 

«Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν τη φετινή απόφαση -ο πυρηνικός κίνδυνος, η κλιματική αλλαγή, η πιθανή κατάχρηση της προόδου της βιολογικής επιστήμης και μια σειρά άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη- δεν ήταν καινούργιοι το 2024. Όμως έχουμε δει ανεπαρκή πρόοδο στην αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων, και σε πολλές περιπτώσεις αυτό οδηγεί σε όλο και πιο αρνητικές και ανησυχητικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Ντάνιελ Χολτζ, πρόεδρος του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του Δελτίου.

«Η τοποθέτηση του ρολογιού της Ημέρας της Κρίσεως στα 89 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα αποτελεί προειδοποίηση προς όλους τους παγκόσμιους ηγέτες», πρόσθεσε ο Χολτζ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 εγκαινίασε την πιο αιματηρή σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μέση Ανατολή υπήρξε μια άλλη πηγή αστάθειας με τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας και τις ευρύτερες περιφερειακές εχθροπραξίες στις οποίες εμπλέκονται χώρες όπως το Ιράν. Η πυρηνικά οπλισμένη Κίνα έχει εντείνει τη στρατιωτική πίεση κοντά στην Ταϊβάν και η πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα συνεχίζει να δοκιμάζει διάφορους βαλλιστικούς πυραύλους.

Η τεχνητή νοημοσύνη σημείωσε ταχεία αύξηση των δυνατοτήτων και της δημοτικότητάς της το 2024, γεγονός που προκάλεσε την αυξανόμενη ανησυχία ορισμένων εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις στρατιωτικές εφαρμογές της και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την παγκόσμια ασφάλεια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο τότε πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Οκτώβριο εκτελεστικό διάταγμα που αποσκοπεί στη μείωση των κινδύνων που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη για την εθνική ασφάλεια, την οικονομία και τη δημόσια υγεία ή ασφάλεια. Ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα την ανακάλεσε.

Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο στην καταγεγραμμένη ιστορία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις καταιγίδες και αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Ενώ υπήρξε εντυπωσιακή ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, ο κόσμος εξακολουθεί να υπολείπεται των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη των χειρότερων πτυχών της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Χολτζ.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Σικάγο δημιούργησε το ρολόι το 1947 κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να προειδοποιήσει το κοινό για το πόσο κοντά βρισκόταν η ανθρωπότητα στην καταστροφή του κόσμου.

Το Δελτίο καθιερώθηκε το 1945 από επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Drosia piso syndromi piso