Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

48 κοινότητες όχι πια «μειονεκτικές»

Εικόνα του άρθρου 48 κοινότητες όχι πια «μειονεκτικές»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2018, 17:33
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τη διεύρυνση των κριτηρίων με βάση τα οποία θα γίνει η οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών και των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Πρόσθεσε δε ότι «τα κριτήρια του κανονισμού είναι συγκεκριμένα και πρέπει σε αυτά να κινηθούμε, γιατί αν στείλουμε κάτι διαφορετικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα γυρίσει πίσω, δεν θέλουμε να κάνουμε κίνηση εντυπωσιασμού». Είπε ακόμα ότι  θα προστεθούν στο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών και άλλα δημοτικά διαμερίσματα, όπου υπάρχει σημαντική έκταση βοσκοτόπων καθώς και άλλα δημοτικά διαμερίσματα με παραγωγικότητα μικρότερη του 100% του εθνικού μέσου όρου.

Η ΕΑΣ Ιωαννίνων πάντως δεν είναι ευχαριστημένη για την εξέλιξη, καθώς όπως αναφέρει η επιτροπή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου  Αθηνών η οποία επεξεργάζεται τα κριτήρια απεντάσσει 48 πρώην κοινότητες του νομού Ιωαννίνων.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο, αντίθετα μάλιστα έχουν ήδη περιέλθει σε δυσμενέστερη με την προηγούμενη κατάσταση, όπως π.χ. μετά την κατασκευή των μεγάλων οδικών αρτηριών ( Εγνατίας Οδού και Ιόνιας Οδού ) το χειμώνα πλημμυρίζουν όλες οι όμορες και όχι μόνο, κοινότητες αυτής για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα με τις καλλιέργειες» αναφέρει η ΕΑΣ για τις περιοχές αυτές.

Συμπληρώνει δε ότι με την κατάργηση του ΤΟΕΒ Ανατολής, με απόφαση της τότε Νομαρχίας Ιωαννίνων, «έχουν πάψει πλέον να υπάρχουν αρδευόμενα  εδάφη στις περιοχές που εξυπηρετούνταν από τον ΤΟΕΒ Ανατολής».

Η ΕΑΣ διαμαρτύρεται έντονα και καλεί τους τοπικούς βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους των περιοχών που αποκλείονται και «όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν να συστρατευθούν μαζί μας, ώστε να μην απενταχθούν οι προτεινόμενες κοινότητες και όλος ο νομός να παραμείνει ορεινός και μειονεκτικός όπως μέχρι σήμερα χαρακτηριζόταν».




ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back