Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξανά το τηλεοπτικό σήμα στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Ξανά το τηλεοπτικό σήμα στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2021, 15:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για άλλη μια φορά, έρχεται στη Βουλή το θέμα του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, που όπως φαίνεται, δεν έχει λυθεί οριστικά και καθολικά.

Στη Βουλή το φέρνει για τρίτη φορά φέτος ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης. Επισημαίνει στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις άλλες δύο ερωτήσεις του, υπενθυμίζοντας την απάντησή του υπουργού, η οποία ήταν η συνήθης: Έγγραφα υπηρεσιών που αναφέρουν τα αυτονόητα και δεν προσθέτουν κάτι ουσιαστικό:

Η μεν γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είχε απαντήσει ότι «οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που διατηρούν κύρια, μόνιμη και πραγματική κατοικία σε μια από τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, δύνανται να υποβάλουν αιτήματα για την πρόσβαση τους στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)».

Ακούστε το podcast του Τύπου Ιωαννίνων για το θέμα

Το δε Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι μόνιμοι κάτοικοι των σχετικών περιοχών, δύνανται να υποβάλουν αιτήματα, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης, για την πρόσβαση τους στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας».

Ο κ. Καλογιάννης όμως τονίζει ότι αρκετά σημεία του νομού, ειδικά σε ορεινά, έχουν λίγους μόνιμους κατοίκους και κυρίως παραθεριστές και επισκέπτες.

Ρωτάει λοιπόν τον υπουργό αν «προτίθεται να προωθήσει ρύθμιση που να επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, την υποβολή αιτήσεων και από μη μόνιμους κατοίκους των ‘λευκών περιοχών’, ώστε να αποκτήσουν και αυτοί πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας».

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο του 2018 παρέχεται επιχορήγηση εξοπλισμού για δορυφορική λήψη σε περιοχές χωρίς σήμα.

Μια ακόμα σχετική ρύθμιση ισχύει από τον περασμένο Μάιο.

Το πρόβλημα ξεκίνησε εδώ και μια οκταετία περίπου, όταν η Digea ανέλαβε αποκλειστικά (καθώς η ΕΡΤ έκλεισε εν μια νυκτί επί κυβέρνησης Σαμαρά…) τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, χωρίς όμως να φροντίσει για το δίκτυο των αναμεταδοτών που είχαν τοποθετήσει σε δυσπρόσιτα σημεία τοπικές κοινότητες, Δήμοι κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back