Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

300 πρόσφυγες εκτός δομών φιλοξενίας

Εικόνα του άρθρου 300 πρόσφυγες εκτός δομών φιλοξενίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2020, 03:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέχρι στιγμής, 300 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που ζουν στα Γιάννενα είναι υποχρεωμένοι να βρουν σπίτι και δουλειά εδώ και τώρα, να εξασφαλίσουν τα προς το ζην με ίδια μέσα. Σε μια περίοδο που μια νέα οικονομική κρίση δηλώνει το παρών.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σαφής: Όσοι έχουν άσυλο, θα πρέπει να εγκαταλείψουν σταδιακά τις δομές φιλοξενίας και τα διαμερίσματα (υπό «καθεστώς» προγράμματος ESTIA). Οι διαμαρτυρίες εύλογες. Τη μόνη διέξοδο που δίνει η πολιτεία στους χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες, είναι το πρόγραμμα «Helios», το οποίο προβλέπει επιδότηση ενοικίου, με τον πρόσφυγα να νοικιάζει ο ίδιος το σπίτι, για διάστημα έξι μηνών και ένα μικρό εφάπαξ ποσό. Ένα πρόγραμμα που έχει αποδειχθεί ήδη δυσλειτουργικό.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει, λέγοντας ότι ο Δήμος βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όπως είπε, έχει ζητηθεί να υπάρξει μια ρύθμιση προκειμένου οι Δήμοι να μπορούν να βοηθήσουν, αλλά το υπουργείο «τηρεί σιγή ιχθύος» μέχρι στιγμής

Όσο για το πρόγραμμα Helios το χαρακτήρισε «ένα πρόγραμμα δύσκολο να  υλοποιηθεί». Μίλησε δε και για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν με τις διαδικασίες απόδοσης των ταξιδιωτικών εγγράφων στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Σημειωτέον ότι για πέντε χρόνια οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην υπόλοιπη Ευρώπη παρά μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Ελισάφ κατέθεσε πάντως και τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο συγκρούσεων στην τοπική κοινωνία. «Σε τέτοιες περιόδους κρίσης πάντα δαιμονοποιείται ο αδύναμος και οι πρόσφυγες είναι ο αδύναμος κρίκος. Οι χειρισμοί πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Είδα αντιδράσεις και συμπεριφορές που πριν πέντε χρόνια θα ήταν αδιανόητο να ακουστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» διά του επικεφαλής της Θωμά Μπέγκα κάλεσε τη δημοτική αρχή να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πίεσης της κυβέρνησης, ακόμα και μέσω ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου. Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, τόνισε ότι απαιτείται συνεργασία Δήμου και υπουργείου και ζήτησε τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων. Τη θέση ότι «κινδυνεύουμε να διαμορφώσουμε πανελλαδικά αρνητικό κλίμα» κατέθεσε ο Λάζαρος Νάτσης, εκ μέρους της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή».

Η Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει συνολικά να λάβει μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων του προσφυγικού και μεταναστευτικού, ενώ για ανάγκη ένταξης των πληθυσμών αυτών στην κοινωνία έκανε λόγο ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση».

Ο δήμαρχος κατέληξε, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της αποχώρησης από δομές και διαμερίσματα δεν είναι μεμονωμένο, αλλά απασχολεί όλους τους Δήμους και την ΚΕΔΕ.

Αφορμή για τη συζήτηση αυτή ήταν η παρέμβαση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά της έξωσης των προσφύγων. Εκπρόσωπος της επιτροπής ρώτησε τη δημοτική αρχή τι σκοπεύει να κάνει όταν 400 άνθρωποι βρεθούν στον δρόμο όπως και αν σκοπεύει να αξιοποιήσει τις κοινωνικές δομές του Δήμου, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back