Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

30 εκατ. ευρώ για Περιφέρεια, 25 εκατ. ευρώ για Δήμο Ιωαννιτών

Εικόνα του άρθρου 30 εκατ. ευρώ για Περιφέρεια, 25 εκατ. ευρώ για Δήμο Ιωαννιτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2021, 00:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», εκδόθηκε σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθιερώνεται πλαφόν συνολικού προϋπολογισμού των προτάσεων των ΟΤΑ. Η ΚΥΑ, ωστόσο, αφήνει «παραθυράκια» για υπέρβαση του πλαφόν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

«Χωρίς τη θέσπιση πλαφόν και την προηγηθείσα νομοθετική ρύθμιση για τεχνική βοήθεια, οι πιο μικροί δήμοι και εκείνοι με πιο αδύναμες τεχνικές υπηρεσίες κινδύνευαν να μείνουν εκτός του προγράμματος» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Για τον Δήμο Ιωαννιτών λοιπόν, βάσει της δημογραφικής κατηγοριοποίησης, αναλογεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, ενώ για τους Δήμους Αρταίων, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας το ποσό των 22 εκατ. ευρώ. Στους υπόλοιπους Δήμους αντιστοιχεί το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, και στους Δήμους με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων το ποσό των 6 εκατ. ευρώ. Πέραν των Δήμων, όμως, υπάρχουν και οι 13 Περιφέρειες, με την καθεμία από αυτές να έχει πλαφόν τα 30 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ξεκινήσει από πέρσι τον Αύγουστο να «ανοίγει» προσκλήσεις για να υποβάλουν προτάσεις για έργα οι ΟΤΑ (oι Περιφέρειες δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε όλες τις προσκλήσεις, αλλά σε ορισμένες).

Και ναι μεν ο Δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί να «τρέξει» ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει επιδείξει κάποια κινητικότητα, με εξαίρεση κάποιες δράσεις στην πρόσκληση «Ελλάδα 1821- Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Μια τέτοια δράση που έγινε γνωστή τελευταία και η οποία δεν έχει υποβληθεί ακόμα στο πρόγραμμα, αφορά τη δημιουργία ενός Μουσείου Ψηφιακών Περιηγήσεων στο κτίριο του πρώην Γυμνασίου Καστρίτσας… Κατά τα άλλα, δεν έχει προχωρήσει κάτι άλλο, ενώ η περιφερειακή αρχή Ηπείρου δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα τα χαρτιά της για το πώς προσδοκά να διεκδικήσει τα 30 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην Περιφέρεια. Και με το δεδομένο ότι η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων έληγε στις 30 Απριλίου. Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε σήμερα, πάντως, παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου.

Σημειωτέον ότι οι δράσεις του «1821», όπως κι αυτές που αφορούν αντισεισμική προστασία, διαχείριση αστικών λυμάτων, ειδικά, επαγγελματικά, μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, εξαιρούνται από το κάθε πλαφόν σε Δήμο ή Περιφέρεια.

Όσον αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών, το πρόγραμμα έργων που επιδιώκει να εντάξει στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» δεν έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι στιγμής, τα κυριότερα έργα που έχει υποβάλλει (πλην των εξαιρέσεων αντισεισμικής προστασίας κ.λπ.), είναι: ανάπλαση της κεντρικής πλατείας (5,2 εκατ. ευρώ), αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά (1,8 εκατ. ευρώ), εκπόνηση τεχνικών μελετών για πλατεία Χατζή κι άλλες δύο μικρές πλατείες, βελτίωση προσβασιμότητας στο αγροτικό οδικό δίκτυο, γωνιές ανακύκλωσης. Ένας προϋπολογισμός έργων περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.


Φωτό αρχείου: Από την επίσκεψη του κ. Πέτσα στα Γιάννενα στα τέλη Ιανουαρίου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back