Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 6-09-2019, 14:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα μεγάλο και ιδιαίτερα σημαντικό έργο για το «άνοιγμα» της πόλης, αυτό της κατασκευής του μεγάλου δακτυλίου (από τον κόμβο Πανηπειρωτικού Σταδίου μέχρι τον κόμβο Βογιάνου), πήρε το πράσινο φως ένταξης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ηπείρου «2014-2020», όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου. Τη σχετική απόφαση ένταξης του έργου, με προϋπολογισμό 27,3 εκατ. ευρώ, και με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ιωαννιτών, υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, η οποία εκφράζει την ικανοποίησή της για την ένταξη του έργου, χωρίς καμία αναφορά στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Στο… πλάνο βάζει μόνο τις υπηρεσίες του Δήμου. «Οι υπηρεσίες του Δήμου αποδεικνύουν πως έχουν και την αρτιότητα και τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να ωριμάσουν μεγάλα έργα. Στο εξής θα κληθούν να τα υλοποιήσουν κιόλας» αναφέρει και κλείνει με τη δέσμευση ότι θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς όλες τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση και την ολοκλήρωση του οδικού άξονα.

Το συγκεκριμένο έργο πέρασε μεγάλες περιπέτειες, με την πρώην δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα να δίνει μάχες σε διάφορα επίπεδα. Από την αρχική πολιτική διαφωνία της περιφερειακής αρχής του κ. Καχριμάνη που συνδεόταν με το έργο της κατασκευής της οδού Νιάρχου και τη μη επάρκεια πόρων (ένα ζήτημα που τελικά λύθηκε μέσω της υπερδέσμευσης πόρων στο ΕΣΠΑ) μέχρι την ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από προσφυγή κατοίκων της περιοχής της Κενάν Μεσαρέ. Μετά από μια δύσκολη συνεννόηση με την πρώην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, βρέθηκε λύση και σε αυτή την περίπτωση, με τη νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας να εκδίδεται τον Μάιο. Ακολούθησε στη συνέχεια η υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης του έργου στο ΕΣΠΑ.

Ο μεγάλος δακτύλιος ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη συμβολή της λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάνου και καταλήγει στη συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό Στάδιο με την οδό Ιωαννίνων του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανατολής. Έχει συνολικό μήκος 4.360 μ. περίπου.

Στο μεγαλύτερο μήκος της ταυτίζεται με τις ήδη διανοιγμένες οδούς των ρυμοτομικών σχεδίων Ιωαννίνων, Ανατολής και Παμβώτιδας(οδός Γεννηματά και Λεωφόροι Ιωνίας, Ειρήνης). Η αρτηρία σε όλα τα τμήματά της αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και νησίδα. Το πλάτος της κάθε λωρίδας κυκλοφορίας ανέρχεται σε 3,25μ. Το έργο αποτελείται από επτά ισόπεδους κυκλικούς κόμβους, αλλά και παράπλευρους και κάθετους δρόμους.

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του έργου, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, στο πρώτο τμήμα του έργου που ξεκινά από τον κόμβο Βογιάννου προβλέπονται επί της κύριας αρτηρίας τρεις ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι και παράπλευρες οδοί. Το τελευταίο τμήμα της οδού «κινείται» μεταξύ του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Ανατολής και του εκτός σχεδίου τμήματός της. Στο τμήμα αυτό δεν προβλέπεται η κατασκευή παράπλευρων οδών. Η περιπατητική και ποδηλατική διαδρομή -και στο τμήμα αυτό- διατάσσεται ισόπεδα με την αρτηρία.

Στο τέλος αυτού του τμήματος και στη συμβολή της αρτηρίας με την οδό Ιωαννίνων θα γίνει  ισόπεδος κυκλικός κόμβος, ο οποίος θα εξυπηρετεί  και τη σύνδεση με το Πανηπειρωτικό Στάδιο.

Το όλο έργο περιλαμβάνει ακόμα έργα αποστράγγισης, μεταφορά δικτύων της ΔΕΔΔΗΕ και σύστημα τηλεδιαχείρισης φωτισμού. Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης, το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα