Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

21η Φεβρουαρίου: ένα θαύμα…

Εικόνα του άρθρου 21η Φεβρουαρίου: ένα θαύμα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2021, 23:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ελευθέρια Ιωαννίνων: Ένας τελείως διαφορετικός εορτασμός φέτος, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να πρωταγωνιστούν.

Η «πανηγυρική» εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης έγινε στο Πνευματικό Κέντρο, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ. Τα μοναδικά πρόσωπα που παραβρέθηκαν στην αίθουσα.

Η κα Σακελλαροπούλου ξεκίνησε την ομιλία της κάνοντας αναφορά στον Μιχάλη Γκανά και στον Γιοσέφ Ελιγιά, στους δασκάλους του Γένους, τους εθνικούς ευεργέτες, στη Ζωσιμαία Σχολή και σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πόλης. Καθόλου τυχαία η ιδιαίτερη αναφορά της στις γυναίκες που έδωσαν τη δική της μάχη. Και ανέφερε συγκεκριμένα: «Την καπετάνισσα Μαρία Ναστούλη Κιτσοπούλου. Τη Λαμπρινή Λώλη. Τη νοσοκόμα Ασπασία Ράλλη, που πολέμησε γενναία στη μάχη του Δρίσκου. Τις ‘άντρισσες’ των Τσεριτσάνων που κουβάλησαν όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, στα δυο βουνά της Ολύτσικας, όταν ο ελληνικός στρατός έδινε την κρίσιμη μάχη για να πέσει η Μανωλιάσα και το Μπιζάνι».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα γραπτά όλων όσων έζησαν από κοντά τις ηρωικές μάχες και την αγαλλίαση της νίκης. «Κάθε φορά που τιμάμε τις κορυφαίες στιγμές και τα ηρωικά πρόσωπα της ιστορίας μας, επιβεβαιώνουμε τη συνεχή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν μας, το αναζωογονούμε με το νόημά του, βαθαίνουμε την ιστορική μας συνείδηση. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, δεν είναι μόνο μια στρατιωτική και πολιτική επιτυχία. Είναι, κυρίως, επιτυχία πνευματική» τόνισε. Σε αυτό το σημείο η κα Σακελλαροπούλου έκανε τη μετάβαση στο παρόν, για να μιλήσει για μια πόλη «με πνευματικότητα, καλαισθησία και αγάπη για την πρόοδο», φέρνοντας ως παραδείγματα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα μουσεία, το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, τις δραστήριες μονάδες του πρωτογενούς τομέα.

Και έκλεισε την ομιλία της με την πεποίθηση ότι η πόλη θα κάνει το θαύμα. «Ξέρω ότι η πόλη επλήγη από την οικονομική κρίση, ότι η ραγδαία ως το 2010 ανάπτυξή της ανακόπηκε, ότι σήμερα δοκιμάζεται από την πανδημία. Ωστόσο λίγο απέχουμε από την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, από την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επανέναρξη της κοινωνικής μας δραστηριότητας. Ο τόπος θα επανέλθει σύντομα σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας και η Ήπειρος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας.  Το εγγυάται το ρηξικέλευθο, βαθιά προοδευτικό πνεύμα των Ηπειρωτών. Πιστεύω πως όπως άλλοτε, έτσι και σήμερα, θα κάνει το θαύμα»…

Πριν την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο δήμαρχος κ. Ελισάφ και ο κ. Καχριμάνης έκαναν χαιρετισμούς. Ο δήμαρχος, πιο εκτενής στην τοποθέτησή του από τον κ. Καχριμάνη, μίλησε για το «θαύμα της 21η Φεβρουαρίου» αλλά και για τις προκλήσεις του σήμερα. «Σήμερα λοιπόν, με την πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε από την άβυσσο της λαίλαπας του Covid 19 που οι κίνδυνοι που μας απειλούν είναι ορατοί, σήμερα είναι και πάλι η ώρα ενός νέου εθνικού συναγερμού […] Θα πρέπει συνεπώς σήμερα να ανασυντάξουμε και πάλι τη μνήμη μας και να υφάνουμε από την αρχή τις λησμονημένες αξίες της αλληλοκατανόησης και της θυσίας. Προκειμένου να συγκροτήσουμε μια νέα συλλογικότητα, στην οποία ο άλλος δεν θα είναι ξένος, ανταγωνιστής, αλλά συνοδοιπόρος συναγωνιστής και εν τέλει συνάνθρωπος.  Και μόνον έτσι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση» ανέφερε.

Ο κ. Καχριμάνης από την πλευρά του έκανε αναφορά στη συμμετοχή των Ηπειρωτών τόσο στην Επανάσταση του 1821, ενώ ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία της στα Γιάννινα σημειώνοντας ότι «μας δίνετε κουράγιο σε μία περίοδο όπου αγωνιζόμαστε και για την πανδημία και για την ανάπτυξη της Ηπείρου».

Η κεντρική ομιλία της πανηγυρικής εκδήλωσης έγινε μέσω βίντεο από τον συγγραφέα Δημήτρη Οικονόμου και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου η οποία ερμήνευσε πέντε ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back